Preparatio Mortis van Jan Fabre in de Nieuwe Kerk

 Wonge BergmannVan 31 augustus tot 30 september is de Belgische kunstenaar Jan Fabre Kerkmeester van De Nieuwe Kerk Amsterdam. Hij staat bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van deze tijd. Een van de dingen die de bezoekers gedurende deze periode van zijn hand kunnen zien, is de solovoorstelling Preparatio Mortis.

Fabre creëerde dit stuk eerder voor het Festival van Avignon in 2005 en werd verzocht de solo uit te werken tot een volwaardig stuk voor de 25e verjaardag van het Festival Romaeuropa. Nu zal Preparatio Mortis onder begeleiding van live orgelmuziek van Bernard Foccroulle negen keer in De Nieuwe Kerk worden opgevoerd. De voorstelling is gewijd aan het lichaam, aan transformatie en illusie. Fabre wil met Preparatio Mortis het leven centraal stellen en het hedendaagse taboe rondom de dood doorbreken.

Op het podium ligt Lisa May in een graftombe bedekt onder een kleurig bloementapijt, dan lijkt het of er beweging is en de danseres uit de dood opstaat...

Voor de volledige invulling van het kerkmeesterschap van Jan Fabre www.nieuwekerk.nl.