Foto: Menno van der Meulen - Yonder, Jasper van Luijk, Moving Futures Festival

Premières tijdens opening Moving Futures Festival in Rotterdam

De nieuwste generatie dansmakers zie je op het Moving Futures Festival 2015. Dit reizende festival trekt langs negen grote steden in Nederland. De opening vindt plaats van 29 oktober tot en met 1 november 2015 in Rotterdam. Vier dagen lang is er jong choreografietalent te zien. Ook is er een groot randprogramma met workshops, meet & greets en aftertalks.

Tijdens de kick-off van Moving Futures gaan er vier dansvoorstellingen in première. De dansvoorstelling November van Roser López Espinosa is ontstaan vanuit het besef dat er zelfs onder de ergste omstandigheden manieren zijn om te overleven en te groeien. In The Fool onderzoekt choreograaf Connor Schumacher een wereld van extremen, waarin ogenschijnlijke opposities vaak opvallende overeenkomsten hebben. Choreograaf Jasper van Luijk ziet het leven als één grote tijdreis. In zijn dansvoorstelling Yonder staat de zoektocht naar de rol van de tijd in een mensenleven centraal. In The Free Builders bevraagt choreograaf Ido Batash de grenzen van alles wat vertrouwd is.

Workshops en dansfilms

Naast premières en dansvoorstellingen is er een uitgebreid randprogramma. Onderdeel hiervan zijn de workshops van choreografe Roser López Espinosa, waarin deelnemers op zoek gaan naar manieren om in verbinding te raken met elkaar. SKVR Dansmakers bieden een weekendworkshop voor amateurdansers aan. Hierin staat de choreografie Take A Closer Look centraal. Dansfilmfestival Cinedans omlijst het geheel met een doorlopende vertoning van dansfilms. Ook de eerstejaars studenten Docent Dans van dansopleiding Codarts dragen bij aan het programma met spannende dansinterventies.

Moving Futures is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost en Random Collision. Het festival streeft ernaar om een nieuwe generatie choreografen op landelijke schaal zichtbaar te maken. Na de opening in Rotterdam trekt het festival langs Maastricht, Tilburg, Arnhem, Amsterdam, Breda, Nijmegen, Den Bosch, Utrecht en Drachten.

Meer inspiratie