Première updates

Premières deze week: o.a. The legend is back! van Martha Graham Dance Company.

Deze week presenteert Martha Graham Dance Company een exclusief samengesteld programma: The legend is back! Professionele dansers op leeftijd staan op het podium in Dance on Extended. En Thierry Malandains toont zijn vertolking van een van ’s werelds beroemdste volksverhalen (mede dankzij Disney): Belle en het Beest. Dit is een greep uit het volledige weekoverzicht van danspremières. Boek je ticket(s) en genieten maar.

Danspremières van vrijdag 2 tot en met donderdag 8 februari 2018

Bodytraffic’s European Première – Bodytraffic

Bodytraffic is een nieuwe jonge, beloftevolle Amerikaanse groep uit Los Angeles die wereldwijd naam hebben gemaakt met hun hoogstaande producties. Op het Holland Dance Festival maken zij hun Nederlandse debuut met creaties van Barak Marshall, Sidra Bell, Richard Siegal en Victor Quijada, vier choreografen die samen het hoogtepunt van de internationale hedendaagse dans vertegenwoordigen.

02/02 (vrij) | Holland Dance Festival, theater aan het Spui, Den Haag | Tickets

Dance on Extended - Charlotta Övferholm / Age on Stage & Dance On Ensemble

Age on Stage en Dance On Ensemble zijn tijdens het Holland Dance Festival 2018 te zien in de coproductie Dance on Extended. Beide gezelschappen werken met professionele dansers op leeftijd. De choreograaf Jan Martens creëerde speciaal voor het Dance On Ensemble het werk Man Made, die gaat over het gebrek aan netheid, diepe gedachten, empathie en inlevingsvermogen in de hedendaagse samenleving. Onlangs reisde Dance On Ensemble af naar Zweden voor een art in residency met Age on Stage. Deze coproductie ‘show to be true’ is te zien tijdens Dance on Extended.  

02/02 (vrij) | Holland Dance Festival, Korzo Theater, Den Haag | Tickets

Dansfilm: Le Faune – Joseph Simon

Le Faune is een fantasiewereld op film gebaseerd op het ballet L’après-midi d’un Faune van Vaslav Nijinski. In dit in 1912 geproduceerde ballet met muziek van Claude Debussy week Nijinsky af van de gebruikelijke vloeiende dansbewegingen. Zijn vernieuwende bewegingsstijl, hoekige en soms ook seksueel getinte bewegingen veroorzaakten een rel onder publiek en pers. In zijn film Le Faune weet Joseph Simon, net als Nijinski, tot nieuwe, verrassende composities te komen door andere invloeden aan de codes van ballet toe te voegen.

02/02 (vrij) | Festival Moving Futures, Theater aan de Rijn, Arnhem | Tickets

La Belle et la Bête – Malandain Ballet Biarritz

Dit werk van Thierry Malandain vertolkt een van ’s werelds beroemdste volksverhalen (mede dankzij Disney): La Belle et la Bête, oftewel Belle en het Beest. Malandain’s werk wordt omgeschreven als klassiek ballet met een eigentijdse expressie. In dit werk creëert hij tijdloze esthetiek voor 22 dansers vol innovatieve en elegante dans, gedreven door het innerlijke dualisme van het beest.

02/02 (vrij) | Holland Dance Festival, Zuiderstrandtheater, Den Haag | Tickets

We are in trouble – IVGI & GREBEN

We are in trouble, de nieuwe avondvullende choreografie van IVGI & GREBEN, laat een groep mannen en vrouwen zien die zich voortdurend verplaatst. De groep lijkt onderweg en op zoek naar een plek. Een plek om te rusten, misschien een nieuw leven te beginnen. Een verleden dat te overweldigend is om bij stil te staan maakt dat ze toch in beweging blijven. Ze trekken voorbij, hechten zich nergens aan behalve aan elkaar. Er dreigt uitputting, soms paniek. Iemand raakt achter, soms valt iemand maar ze blijven bij elkaar. Altijd onderweg om nooit meer ergens aan te komen. Of toch wel…

03/02 (za) | Leeuwarden culturele hoofdstad 2018, de Harmonie, Leeuwarden | Tickets

About Miss Julie - Stephen Shropshire & Danish Dance Theatre 

De in Nederland woonachtige Amerikaanse choreograaf Stephen Shropshire presenteert tijdens het Holland Dance Festival een geheel nieuwe creatie, in samenwerking met de Danish Dance Theare. Dit nieuwe werk is geïnspireerd op de thema’s van het beroemde speelstuk Freule Julie ui 1888 van de Zweedse auteur Strindberg. Afgelopen oktober won Shropshire de zogeheten ‘Speciale Prijs’ van het Dansersfonds ’79. De jury prees hem om de ‘consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie tussen de gekozen muziek.’

06/02 (di) | Holland Dance Festival, Korzo Theater, Den Haag | Tickets

The legend is back! – Martha Graham Dance Company

Martha Graham (1894-1991), wier leven en carrière bijna de hele twintigste eeuw omvatten, wordt gezien als de grondlegster van de Amerikaanse modern dans. In een exclusief samengesteld programma wordt het nalatenschap van ’s werelds meest legendarische dansicoon gevierd. Dit programma biedt een uniek overzicht van Grahams vroege choreografieën tot en met haar laatste creatie.

07/02 (woe) | Holland Dance Festival, Zuiderstrandtheater, Den Haag | Tickets