Première updates

Premières deze week: o.a. reprise Don Quichot

Deze week, de laatste van het Holland Dance Festival, kijken we uit naar Dance Date: een unieke samenwerking van Nederlandse choreografen en een topselectie van amateurdansers. Ook verheugen we ons op een drieluik van opkomende en veelbelovende choreografen uit onverwachte hoeken van de danswereld, Live from… Skopje/Belfast/St. Petersburg. En vergeet natuurlijk niet de reprise van het wereldberoemde Don Quichot door het Nationale Ballet! Dit is slechts greep uit het volledige weekoverzicht van danspremières.

Danspremières van vrijdag 9 tot en met donderdag 15 februari 2018

Live from… Skopje/Belfast/St. Petersburg - Risima Risimkim/Ponydance/Leonie McDonagh 

Een drieluik van opkomende en veelbelovende choreografen uit onverwachte hoeken van de danswereld: Macedonië, Ierland en Rusland. Live from… Skopje/Belfast/St. Petersburg biedt een uniek kijkje in de talentontwikkeling van dansers en choreografen uit deze verschillende landen.

09/02 (vrij) | Holland Dance Festival, Korzo Theater, Den Haag | Tickets

Dance Date – Onder andere Jiří Kylián, Nederlands Dans Theater, Scapino Ballet Rotterdam en danscollectief 155 

Een unieke samenwerking van diverse choreografen van de Nederlandse dans en een topselectie van amateurdansers. Holland Dance Festival organiseert al jaren een  talentontwikkelingsproject in Nederland, waarbij amateurdansers worden geselecteerd om een half jaar lang toe te werken naar de festivalvoorstelling Dance Date. In deze editie is er nieuw werk van Rutkay Özpinar en het Nederlands Dans Theater te zien, evenals repertoire van Jiří Kylián, Ed Wubbe en danscollectief 155.

10/02 (za) | Holland Dance Festival, Theater aan het Spui, Den Haag | Tickets

ZIEL | ROUH - ICK, Amsterdams Andalusisch Orkest 

In ZIEL of ROUH (het Arabische woord voor ‘ziel’) gaan twee uiteenlopende disciplines de confrontatie aan: muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans botsen, schuren, zoeken en vinden elkaar in deze voorstelling. Twee disciplines, twee beschavingen, twee denkkaders, twee tradities maken samen een som die ver boven de simpele optelling uitstijgt.

10/02 (za) | Theater de Meervaart, Amsterdam | Tickets

Don Quichot - Het Nationale Ballet 

Al decennialang vieren vooraanstaande buitenlandse gezelschappen triomfen met Don Quichot, vrijelijke geïnspireerd op het meesterwerk van Miguel de Cervantes, waarin de titelheld en zijn knecht Sancho Panza ten strijde trekken tegen windmolens. Met de versie van de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky kreeg ook Nederland in 2010 zijn eerste volledige Don Quichot-ballet. Nu, in 2018, gaat dit wereldberoemde ballet in reprise bij Het Nationale Ballet.

13/02 (di) | Nationale Opera & Ballet, Amsterdam | Tickets

Pluto - Bunkamura Theatre Cocoon 

De wereldberoemde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui bracht in 2011 al een ode aan manga-icoon Osamu Tezuka. Het megasucces van zo'n 'manga meets podium' smaakte naar meer en een reprise van de voorstelling 'Pluto' volgde al gauw. In dit stripverhaal on stage raakt een robotdetective verzeild in een uiterst merkwaardige zaak. Mensen- en robotlijken duiken op in de wereld van Pluto. Terwijl de detective de zaak probeert op te lossen, lijkt het er steeds meer op dat een robot de moorden op zijn geweten heeft. De show is gebaseerd op ‘The Greatest Robot on Earth’ - een Japans stripverhaal getekend door Naoki Urasawa.

15/02 (do) | De Harmonie, Leeuwarden | Tickets