Première updates

Premières deze week: o.a. 5***** van Introdans

Introdans introduceert deze week haar nieuwste werk: 5*****, dans met een kritische knipoog naar de huidige trend om kunst te ‘meten’ in een hoeveelheid sterren. Tevens gaat het Schrit_tmacher Festival van start, waarbij internationale dans uit de regio Heerlen/Aken in de schijnwerpers staat! Daarbij resulteert de innemende zoektocht van de Servisch-Nederlandse choreografe Jelena Kostic naar de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen in de voorstelling (un)bound. Dit is slechts greep uit het volledige weekoverzicht van danspremières.

Danspremières van vrijdag 16 tot en met donderdag 22 februari 2018

5***** - Introdans 

Het programma 5***** toont hoe rijk en veelzijdig het hedendaagse ballet is, variërend van dromerige lyriek tot spetterende virtuositeit. Naast Mauro de Candia’s beeldschone La Morte del Cigno bevat de voorstelling maar liefst vier nieuwe werken voor Introdans, gecreëerd door Jiří Kylián, Sidi Larbi Cherkaoui, Robert Battle en Ben Van Cauwenbergh – vier choreografen die ieder op geheel eigen wijze hun dansers uitdagen en hun publiek raken. De titel 5***** is tevens een kritische knipoog naar de huidige trend om kunst te ‘meten’ aan de hand van het aantal sterren.

16/02 (vrij) | Stadstheater Arnhem, Arnhem | Tickets

5***** in Stadstheater Arnhem is helaas al uitverkocht. Bekijk de actuele agenda van Introdans voor andere speeldata en locaties.

Loophole - Charlotte Goesaert 

Choreografe Charlotte Goesaert doorbreekt met ongewone combinaties van beweging, tekst, muziek, stemkunst en mime de traditionele barrières tussen performers en publiek. In Loophole proberen twee entertainers, stemkunstenaar Joost Maaskant en performer Evangelos Biskas, elk de sympathie van het publiek te winnen. Ze gooien alles in de strijd, zowel fysiek als verbaal. Eerlijk, oneerlijk, afzichtelijk en sexy tegelijk spelen zij een spel van waarheid en leugen. Uitgerekend in een tijd van misleidend nieuws, polarisatie en wantrouwen onderzoekt deze voorstelling waarachtigheid en integriteit.

16/02 (vrij) | De Brakke Grond, Amsterdam | Tickets

Roest (6+) – De Dansers

Roest is een coproductie van plan d- en De Dansers. Een meisje valt uit een stortkoker, midden in een eigenaardige wereld. Hier komen spullen terecht die normale mensen niet meer nodig hebben. Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. En ook een paar onaangepaste mensen. Duik mee in hun surrealistische wereld, vol vreemde ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes.

Roest is een voorstelling over de schoonheid van het abnormale. De Dansers en plan d- slaan de handen ineen, enkel de drie artistiek leiders staan op de vloer. Ze zijn dansers, zangers, acrobaten en uitvinders. Een voorstelling om je te verwonderen, te schaterlachen en je te inspireren om eens lekker niet normaal te zijn.

18/02 (zo) | Stadsschouwburg Utrecht | Tickets

Schrit_tmacher Festival 

Tijdens de 23e editie zet schrit_tmacher festival opnieuw de internationale hedendaagse dans in de schijnwerpers. Het festivalpubliek heeft met een uitgebreid avondprogramma in het Akense Fabrik Stahlbau Strang en Theater Heerlen – aangevuld door een spannend aanbod in het Alter Schlachthof in Eupen, SCHUNCK* in Heerlen en het Ludwig Forum in Aken – de keuze uit een breed scala aan dansvoorstellingen, -talen en -stijlen. Maar dat is zeker niet alles. Dit seizoen bouwen zij bovendien thematisch-geografische ‘bruggen’ over de landsgrens tussen Heerlen en Aken heen.

20/02 (di) t/m 25/03 (zo) | Akense Fabrik Stahlbau Strang en Theater Heerlen | Tickets

The Beginning of Nature - Australian Dance Theatre 

Deze voorstelling is een spectaculaire muzikale dans performance gebaseerd op ritmes uit de natuur. Mensen – in alle levende vormen – bestaan door een fenomenaal complexe symfonie van overlappende ritmes die de stof van de natuur en het leven zelf vormen. Deze ritmes manifesteren zich in dag en nacht, de seizoenen, getijdenpatronen, migratie, winterslaap, slaap en wakker, weerpatronen, het binaire van groei en verval en de verschillende systemen van het lichaam. De muziek is samengesteld door Brendan Woithe, die de muziek voor veel van ADT's internationaal bekende tournees heeft gecreëerd. De muziek wordt live uitgevoerd door Zephyr Quartet.

21/02 (woe) | DeLaMar Theater, Amsterdam | Tickets

To a simple, rock ‘n’ roll… Song (NL Première) - Michael Clark Company 

Michael Clark’s nieuwste choreografie to a simple, rock ’n’ roll .. song. is een ode aan de muziek. Hij opent de voorstelling met een verfijnde reflectie op Erik Satie en zijn invloed op de dans, om via de punkrock van Patti Smith’s Horses af te sluiten met eervol eerbetoon aan David Bowie. ‘An adrenaline shot that sends you away buzzing’, schreef The Evening Standard over to a simple, rock ’n’ roll ... song. die in 2016 in The Barbican in London in première ging en nu naar Heerlen komt als de festivalopening van schrit_tmacher 2018.

21/02 (woe) | Schrit_tmacher Festival, Theater Heerlen | Tickets

Jerada (NL Première) -  Carte blanche, Bouchra Ouizguen 

Hoe overleef je in een groep? Dat was de vraag die meteen opkwam bij de Marokkaanse choreografe Bouchra Ouizguen toen ze de dansers zag van Carte Blanche, het belangrijkste hedendaagse dansgezelschap van Noorwegen. Hoe lukt het, wanneer je deel uitmaakt van een gemeenschappelijke wervelwind, om geconcentreerd te blijven en je rol te blijven spelen? Door haar eigenzinnige manier van dans, muziek en ruimte gebruik, neemt Ouizguen je mee in haar wereld – geïnspireerd door haar eigen culturele opvoeding. Ze vertelt haar eigen verhaal en nodigt je uit in een plaats tussen woestijn en podium, met onontdekte straatjes, poortjes en geuren.

22/02 (do) | TR Schouwburg, Rotterdam | Tickets

Role Model (12+) -  Dox / NBprojects 

In het opzwepende dansconcert Role Model staat een groep jonge vrouwen samen sterk. Mannelijk, vrouwelijk, onverschrokken, onzeker, rauw, zacht… Ze zijn het allemaal. Met martial arts, voguing, hiphop, house, rap en zang is het een voorstelling die eigenheid en diversiteit viert. Zes persoonlijkheden omarmen hun kracht op de dampende beats van DJ Streamer.

22/02 (do) | Stadsschouwburg Utrecht| Tickets

(Un)bound - Jelena Kostic 

In haar nieuwe voorstelling (Un)bound vervolgt de Servisch-Nederlandse choreografe Jelena Kostic haar innemende zoektocht naar de kracht en kwetsbaarheid van vrouwen. Resultaat is ditmaal een dualistische dansvoorstelling over levensechte, langdurige relaties. Drie dansers in verbondenheid en afkeer, hun liefde blijkt net zo sterk als de weerstand. De dansers schieten van angst naar nieuwsgierigheid, van zelfstandig naar afhankelijk. Tegenstrijdige emoties en onnavolgbare opeenvolgende handelingen: middenin deze wervelstorm van wrijving betreden drie oudere koppels het podium. Zij geven met hun persoonlijke verhalen vol levens- en liefdeservaring de dansers en het publiek een confronterende blik op verleden en toekomst.

22/02 (do) | Theater de Nieuwe Vorst, Tilburg| Tickets

Alvast vooruit plannen? Bekijk meer premières, maar ook workshops en audities in onze dansagenda.