Premièreweekend Introdans met dansvoorstellingen OORLOG&VREDE

Introdans begint het nieuwe dansseizoen met een speciaal premièreweekend, in het kader van de herdenkingen in Nijmegen en Arnhem. Het dansgezelschap toont twee voorstellingen van OORLOG&VREDE in Stadsschouwburg Nijmegen (20 september) en Schouwburg Arnhem (21 september).

OORLOG&VREDE met Liberation Party

Premièreweekend Introdans met dansvoorstellingen OORLOG&VREDE.Introdans presenteert in OORLOG&VREDE twee creaties die met strijd en onderdrukking verband houden. De Groene Tafel van de Duitse choreograaf Kurt Jooss dateert uit 1932. De choreografie is opgebouwd uit acht scènes die commentaar leveren op de zinloosheid van oorlog en de verschrikkingen die er het gevolg van zijn. De dodenmars van Frederick A. Cohen, waarop Jooss zijn magnum opus zette, wordt live uitgevoerd op twee pianovleugels door Kimberly Harrison en Sebastiaan Oosthout. Amerikaan Robert Battle, artistiek directeur van de Alvin Ailey Dance Company, tekent voor de choreografie No Longer Silent. Hij gebruikte daarvoor Ogelala, een ‘vergeten muziekstuk’ van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff, wiens werk door het naziregime in Duitsland werd gedwarsboomd en tijdens de Tweede Wereldoorlog niet mocht worden uitgevoerd. Bekijk ook een preview van de voorstellingen.Na afloop van de voorstelling is er op 20 september en op 21 september een Liberation Party. Modeontwerper Sjaak Hullekes en zijn team kleden de foyers op feestelijke wijze aan en de gasten worden getrakteerd op een 'bevrijdend' feest met o.a. vocaal entertainment van Bubbles en Boas.

Stichting Liberation Route Europe (SLRE)

Introdans organiseert dit weekend i.s.m. Stichting Liberation Route Europe (SLRE) en de Stichting War Requiem – Bridge to the Future. De SLRE (www.liberationroute.com) herinnert en herdenkt gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit doet de stichting door het zichtbaar maken van de route die de geallieerden aflegden voor onze vrijheid. Voor de SLRE is OORLOG&VREDE een mooie aanleiding deze boodschap op artistieke wijze kracht bij te zetten.

Bridge to the Future

De Stichting War Requiem – Bridge to the Future (www.bttf.nl) stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid. Jaarlijks in september is er de Conferentie Bridge to the Future, over aansprekende thema’s met vooraanstaande inleiders. En de stichting nodigt culturele instellingen uit een kunstzinnige bijdrage te leveren aan het toekomstgericht herdenken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Introdans.