Première Romeo en Julia van Het Nationale Ballet

Première Romeo en Julia van Het Nationale BalletHet is bij Het Nationale Ballet weer tijd voor een bekende klassieker. Vanaf 14 maart danst het gezelschap Romeo en Julia, in de choreografie van en als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Rudi van Dantzig. Op de premièreavond worden de hoofdrollen gedanst door eerste solisten Igone de Jongh en Matthew Golding. Na de première worden de titelrollen afgewisseld en zijn onder andere Jurgita Dronina & Remi Wörtmeyer, Anna Tsygankova & Jozef Varga en Anu Viheriäranta & Casey Herd ook te zien als Romeo en Julia.

Van Dantzigs versie van Romeo en Julia

Van Dantzig maakte Romeo en Julia in 1967 op verzoek van Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet. Het was het eerste Nederlandse avondvullende ballet en maakte destijds grote indruk. Nu nog weet het ballet, naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare, mensen van over de hele wereld diep te raken.

De versie van Van Dantzig onderscheidt zich van andere producties door een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid, die vooral ontstaat door precieze karakterschetsen en gevoelige sfeertekeningen. Een belangrijke factor in de voorstelling van Van Dantzig is de vormgeving van Toer van Schayk, die gedurende vijfendertig jaar aan Het Nationale Ballet verbonden was als danser en choreograaf.

Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig is zeer belangrijk geweest in de ontwikkeling van de danskunst in Nederland. Hij kreeg zijn eerste professionele danslessen van Sonia Gaskell. Van Dantzig behoorde tot de oprichters van het Nederlands  Dans Theater, maar keerde al snel terug naar het gezelschap van Gaskell. In 1961 kwam onder haar leiding Het Nationale Ballet tot stand, waar Van Dantzig tot huischoreograaf werd benoemd. In 1965 werd hij opgenomen in de artistieke leiding. Na het vertrek van Gaskell en Robert Kaesen was Van Dantzig gedurende twintig jaar de enig artistiek leider. Van Dantzigs bekendste werken zijn Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen en zijn versies van Romeo en Julia en Het Zwanenmeer.

Romeo en Julia is van 14 maart tot en met 1 april te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Hierna toert het gezelschap nog langs een aantal andere theaters in Nederland. Kijk op de website voor de speellijst.

Tip: na afloop van de matineevoorstellingen op zondag 17, 24 en 31 maart kun je in de foyer op het affiche of het programmaboekje van de voorstelling een handtekening laten zetten door één van de solisten.

Foto van: Angela Sterling. Op foto: Igone de Jongh en Matthew Golding.