Première dansvoorstelling SILK

Doelenzaal Amsterdam. Beeld van Andreas Praefcke via WikimediaOp donderdag 21 november 2013 is de première van de productie SILK van de choreograaf Jan Linkens in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden. Tijdens de voorstelling laten twaalf dansers het publiek kennismaken met verschillende culturen. Dansfragmenten van de nieuwe dansvoorstelling zijn eerder al te zien tijdens de opening van het dansseizoen in de Doelenzaal in Amsterdam op 31 augustus. Ook is er de mogelijkheid een kijkje te nemen tijdens de repetitie op 25 oktober.

De dansvoorstelling

De dansvoorstelling SILK is geïnspireerd op twee legendes uit het Verre Oosten, twee verhalen over jonge vrouwen op hun weg naar vrijheid en geluk. Deze weg voert ze langs verschillende culturen en vreemde mensen. De eerste legende is het verhaal van Hsi Ling Shih, de vrouw van de gele keizer van China, met de ontdekking van de zijderupsen. Deze ontdekking leidde al snel tot de productie van zijde.

De tweede legende vertelt het verhaal van de prinses van het keizerlijk Paleis die ervoor zorgde dat de handel in zijde ook in Khotan begon. De twee verhalen zouden geleid hebben tot het begin van de beroemde Zijderoute.

De muziek

De muziek van de dansvoorstelling wordt verzorgd door het Göksel Yilmaz Ensemble met hun ritmische klanken. Het ensemble maakt gebruik van verschillende instrumenten zoals de gitaar, saz, cura, fretloze gitaar, percussie en contrabas. De combinatie van dans en muziek zorgt voor een bijzondere voorstelling met oosterse klanken.

Meer informatie over de voorstelling is te vinden op de website van het Internationaal Danstheater.