Gabriela Carrizo, via NTR Marketing & Communicatie

Podium Dans – met Gabriela Carrizo & Franck Chartier

Podium Dans is het wekelijkse dansprogramma van de NTR op NPO Cultura waarin choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit Nederland aan het woord komen. Op maandag 18 december is om 21.25 uur op NPO Cultura te zien hoe Podium Dans Gabriela Carrizo en Franck Chartier in Frankrijk opzoekt waar hun stuk Vader wordt opgevoerd.

Franck Chartier 

Franck Chartier, via NTR Marketing & CommunicatieChoreograaf Franck Chartier (1967, Frankrijk) richtte in 2000 het Brusselse collectief Peeping Tom op, samen met Gabriela Carrizo. Sindsdien is Peeping Tom uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gewaardeerd danstheatergezelschap. Ze werkten beiden voor het beroemde ballet van Alain Platel: Les Ballets C de la B. Chartier begon op elfjarige leeftijd met dansen. Op zijn vijftiende werd hij door zijn moeder naar Rosella Hightower in Cannes gestuurd om er klassiek ballet te studeren. Na zijn afstuderen werkte hij tussen 1986 en 1989 aan een bewerking van het Ballet van de 20ste Eeuw van Maurice Béjart. Vervolgens werkte hij drie jaar met Angelin Preljocaj en danste hij voor Le spectre de la rose in de Opéra van Parijs.

Gabriela Carrizo

Gabriela Carrizo, via NTR Marketing & CommunicatieGabriela Carrizo (b. 1970, Córdoba – AR) danst vanaf haar tiende op een multidisciplinaire school, in die periode de enige met een groep van hedendaagse dans voor kinderen en tieners. Onder leiding van Norma Raimondi werd de school de Universiteit voor Ballet in Córdoba, waar Gabriela enkele jaren voor danste en waar ze haar eerste choreografieën maakte. Op 19-jarige leeftijd verhuist ze naar Europa, waar ze door de jaren heen samenwerkt met Caroline Marcadé en Alain Platel. In 2013 creëert ze het korte stuk The Missing voor het Nederlands Dans Theater – NDT 1. Franck Chartier tekende voor de twee opvolgende delen uit deze trilogie The Lost Room waarvoor hij de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie ontving, en the Hidden Floor dat onlangs in première ging.
 
Producent: Beat the Dutch 
 
NPO Cultura het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via https://www.npo.nl/live/npo-cultura