Platels tauberbach in de Amsterdamse Stadsschouwburg

tauberbach van Alain Platel Les ballets C de la B starten het nieuwe jaar met een nieuwe creatie van Alain Platel. In tauberbach continueert Platel zijn onderzoek naar de ‘bastaarddans’. Daarin experimenteert hij met bewegingen die ontstaan wanneer de dansers ‘in dat stukje van hun hoofd kruipen waar de beschaving nog geen vat op gekregen heeft’.

Oorsprong voorstelling

De productie tauberbach komt voort uit een vraag van actrice Elsie de Brauw van Theatergroep NTGent om een voorstelling te maken met acteur(s) en dansers. Uitgangspunt is de documentaire Estamira van Marcos Prado over een schizofrene vrouw die in Brazilië op een vuilnisbelt leeft en een unieke manier van communiceren met haar omgeving heeft ontwikkeld. Vandaar het thema: ‘in bijna onmogelijke omstandigheden toch met waardigheid proberen te (over)leven’.

Muziek

Andere inspiratiebronnen zijn Tauber Bach van Artur Zmijewski (muziek van Bach gezongen door doven) en aria’s van Mozart, die live door de acteurs en dansers zullen worden vertolkt. De muzikale leiding is in handen van Steven Prengels, die eerder al samenwerkte met Alain Platel voor Gardenia (2010) en C(H)OEURS (2012).

Informatie

Op 5 en 6 februari 2014 is tauberbach in de Amsterdamse Stadsschouwburg te zien. Bezoek voor meer informatie de website van de schouwburg.