Plannen nieuw kabinet voor kunst en cultuur

Plannen kunst en cultuur nieuwe kabinet. Foto door Alkan de Beaumont ChaglarVorige week presenteerde het nieuwe kabinet Rutte het regeerakkoord. Hierin zijn naast zaken als gezondheidszorg, ontwikkelingshulp en de media ook de plannen voor het Nederlandse kunst- en cultuurbeleid bekendgemaakt. Naast bekende wijzigingen zoals de afschaffing van de BTW-verhoging voor podiumkunsten zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken besloten. 

Kunst en cultuur

Het nieuwe kabinet is van mening dat kunst en cultuur van grote waarde is voor de Nederlandse samenleving. De Nederlandse kunsten hebben een naam hoog te houden op het gebied van onder andere mode, muziek, architectuur, beeldende kunst en dans. Kunstenaars en instellingen worden geacht zichzelf te ontwikkelen als cultureel ondernemer en zelf initiatief te nemen bij het gebruiken van verschillende media. De overheid richt zich bij het nieuwe regeerakkoord vooral op het creëren van een sterke basisinfrastructuur, talentontwikkeling en het vergroten van de internationale bekendheid van Nederlandse kunsten.

De volgende punten zijn uit het regeerakkoord naar voren gekomen met betrekking tot kunst en cultuur:- De overheid ondersteunt en stimuleert cultureel ondernemerschap en nieuwe financieringsvormen die hierbij komen kijken.- De CJP-pas voor jongeren blijft bestaan. Culturele instellingen dienen zich duidelijk te richten op deze doelgroep.- Het Fonds voor de Podiumkunsten en Cultuureducatie stimuleert talentontwikkeling.- De Code Culturele Diversiteit wordt gehanteerd door gesubsidieerde culturele instellingen.- Het onderwijs en de cultuursector werken samen aan de cultuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs.

Beeld: Alkan de Beaumont Chaglar via Flickr