Pennsylvania Ballet ontslaat Suikerboonfee © By Gabriel Saldan via Wikimedia Commons

Pennsylvania Ballet ontslaat Suikerboonfee

Ballerina Sara Michelle Murawski is ontslagen vanwege haar lengte. De danseres werkt momenteel als eerste soliste bij het Pennsylvania Ballet. Voor het seizoen 2017-2018 kreeg de 1 meter en 80 centimeter lange ballerina te horen dat ze te lang is voor de producties die het balletgezelschap gepland heeft staan. 

Murawski danste eind 2016 de rol van Suikerboonfee in George Balanchine’s The Nutcracker. De ballerina kreeg het nieuws te horen, terwijl ze zich voorbereidde om het podium op te gaan. De dag na haar laatste optreden als de Suikerboonfee werd Murawski officieel ontslagen. De ballerina zal nog tot mei 2017 bij het Pennsylvania Ballet dansen. 

Een zwaar afscheid

De ballerina maakte het nieuws zelf via Facebook en Instagram bekend. “Ik kwam hier met de grootste angst om ongewild te zijn of afgewezen te worden in de Verenigde Staten,” schrijft Murawski op Facebook. “Dit is een van de zwaarste dingen in mijn leven, want ik wilde zo lang al thuis dansen. Ik wil nog steeds dansen in deze prachtige stad. Ik hou van de stad en woonde hier voorheen al. Ik hou van dit balletgezelschap, waar het voelde alsof we een familie werden.”

The American Dream van Murawski

De 25-jarige Murawski is geboren in Norfolk, Engeland. Voor haar dansopleiding trok Murawski naar Amerika. Hoewel het Murawki’s grootste wens was om in Amerika te dansen, startte de ballerina haar danscarrière in Europa. Haar lengte was het obstakel waardoor Amerikaanse balletgezelschappen Murawski niet aannamen.

In 2016 kwam hier echter verandering in. Negentien dansers verlieten zelf, of door ontslag het Pennsylvania Ballet. Daarna vroeg Angel Corella, artistiek leider van het Pennsylvania Ballet, of Murawki voor het balletgezelschap wilde dansen. Murawski verliet het Slovaaks Nationaal Ballet om in Amerika te mogen dansen. 

Lange ballerina’s of juist van gelijke lengte?

Het ontslag van Murawki is opvallend. Vooral omdat artistiek leider Corella in 2016 nog lovend sprak over de lengte van de ballerina. “Ik bemin en hou van lange dansers, aangezien ik zelf geen lange danser was.” Tegelijkertijd vertelde Corella vlak voordat hij de 1 meter en 80 centimeter lange ballerina aannam, dat hij opzoek was naar dansers van gelijke lengte.

Dit kreeg uiteindelijk meer prioriteit bij het Pennsylvania Ballet. “Het bouwen van een wereldwijd gewaardeerd balletgezelschap is gelijk aan het opbouwen van een wereldwijd gewaardeerd sportteam. Net als dat verschillende atleten beter tot hun recht komen,bij andere teams, zijn sommige balletdansers beter geschikt voor andere balletgezelschappen,” geeft de Pennsylvania Ballet als reactie op het ontslag. 

Meer inspiratie