Krzysztof Pastor. Foto: Łukasz Murgrabia

Pastor treedt terug als HNB's huischoreograaf

Krzysztof Pastor stopt als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Hij wil naar eigen zeggen 'de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie'. Van 2003 tot 2017 was hij vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet. Hij creëerde voor het gezelschap vele avondvullende dansproducties. Eerder was Pastor van 1985 tot 1995 als danser verbonden aan Het Nationale Ballet.

Krzysztof Pastor: ‘Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om meer dan 30 jaar voor Het Nationale Ballet te kunnen werken, eerst als danser en later als choreograaf. Nu ik zelf ervaar en begrijp hoe het is om je eigen artistieke visie te mogen bepalen en keuzevrijheid te hebben, heb ik besloten om mijn plek als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet op te geven en de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie.’
 
Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: ‘Krzysztof en ik zijn als het ware samen opgegroeid als choreograaf. Ik heb een enorme bewondering voor zijn werk en wat hij in al die jaren tot stand heeft gebracht. Hij is in al die jaren mede bepalend geweest voor de artistieke ontwikkeling van Het Nationale Ballet en zijn werk blijft ook op het repertoire van het gezelschap. Ondanks onze lossere relatie zal Krzysztof onderdeel blijven van de Nationale Ballet familie.’

Een gerenomeerd choreograaf

Inmiddels heeft Pastor bijna zeventig balletten op zijn naam. Hij creëerde werk voor tal van gezelschappen, waaronder het Moskouse Bolsjoi Ballet, het Hongaars Nationale Ballet, The Washington Ballet, The Australian Ballet, het Royal New Zealand Ballet, het Royal Swedish Ballet en het Hong Kong Ballet. In maart 2009 werd hij benoemd tot directeur van het Pools Nationale Ballet en in 2011 nam hij een tweede functie op zich als artistiek directeur van het Litouws Nationale Ballet.

Prijzen voor Pastor

Tot de vele prijzen die Pastor won, behoren onder andere de choreografieprijs van de Helsinki International Ballet Competition en van het Dansersfonds ’79. Speciale onderscheidingen ontving hij van het Poolse Ministerie van Cultuur en Erfgoed: de Gloria Artist gouden medaille en de Officer's Cross of the Order of Polonia Restituta (2015). In 2016 ontving hij de Honorary Golden Star van het Ministerie van Cultuur, Litouwen.

bron: Het Nationale Ballet

Meer inspiratie