OVstudentenkaart voor top dans- en muziektalent
De actiegroep OV4DAMU bood op 2 juni in de Tweede Kamer een petitie aan voor de invoering van een OVstudentenkaart voor jonge dans- en muziektalenten in de vooropleidingen van ballet en dansopleidingen en conservatoria. Het aanbieden komt ook in de herfst op TV in de uitzending Alles voor je Kind van de KRO met Katja Schuurman. De problematiek van de petitie: de hoge reiskosten voor jong dans talent in opleiding.
OVstudentenkaart voor jonge dans- en muziektalenten
De talentjes moeten op 10 jarige leeftijd beginnen met de vakopleiding en combineren die op zogenoemde ‘DAMUscholen’ met hun middelbare schooltijd. De kinderen op een DAMUschool moeten vaak ver reizen voor hun onderwijs en de kosten hiervan houden vele talenten tegen om te kiezen voor hun droom. Stefan Flos, initiatiefnemer van OV4DAMU: “Om deze vorm van onderwijs toegankelijk te houden is het nodig dat de overheid investeert in een OVstudentenkaart voor deze kleine maar belangrijke groep jonge, ambitieuze en uitzonderlijke studenten. Doen we dat niet dan moet hun plek worden ingevuld door internationaal talent.” Onder andere Ted Brandsen, Conny Janssen, Chantal Janzen, Joop van den Ende, Herman van Veen en Katja Schuurman ondersteunen de petitie.
Voorkom verlies danstalent van eigen bodem
Het gevaar van een theatercultuur zonder Nederlands top-talent hangt boven ons land. De Nederlandse dans- en muziekgezelschappen zijn toonaangevend op veel culturele terreinen maar dreigen dit te verliezen. Wanneer er geen talent van eigen bodem wordt groot gebracht kan Nederland zich niet meer onderscheiden. Want wat is een Nationaal Ballet, Nederlands Danstheater of Concertgebouw Orkest zonder voldoende Nederlands talent in de gelederen? Het dans en muziek onderwijs op top-niveau is in Nederland een toonbeeld van de meester-gezel structuur. Ervaren leermeesters geven de kennis door aan een nieuwe generatie. Alleen zo kunnen top-talenten uitgroeien tot uitmuntende vakmensen: dansers en musici van internationaal niveau die schitteren op onze podia en internationaal erkenning krijgen.
Boodschap voor Tweede Kamer
De webpagina van Staatssecretaris Dekker begint met “(…) Bij de top laten we talent onbenut. Dat moet anders. Ik wil dat ieder kind in staat wordt gesteld het maximale uit zichzelf te halen. Daar maak ik me sterk voor.' Maar het ontwikkelen van de top duurt minstens 10 jaar en gaat niet vanzelf. Daarom roepen ouders van jonge DaMu talenten, directie en staf van de DaMu scholen, verenigd in de stichting DaMu, de vooropleidingen dans en muziek, de BIS gezelschappen verenigd in het Netwerk Dans en cultuur minnend Nederland, de politiek op de hbo-vooropleidingen DaMu bereikbaar te maken voor alle kinderen met een uitzonderlijk talent, ongeacht woonplaats en financiële thuis situatie. Flos: “Op 2 juni hebben wij voor de Tweede Kamerleden één duidelijke boodschap: Geef jonge Dans- en Muziektalenten in de hbovooropleiding het recht op een OV-studentenkaart want het zijn feitelijk hbo-studenten, hoe jong ze ook zijn. Nederland heeft dat talent keihard nodig.”