Oud muzikaal directeur Andre Presser overleden

Oud muzikaal directeur Andre Presser overledenOp donderdag 3 april overleed dirigent André Presser op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Voorburg. In 1957 werd Presser aangenomen als pianist bij het toenmalige Nederlands Ballet onder leiding van Sonia Gaskell. Van 1961 tot 1976 was hij muzikaal directeur bij Het Nationale Ballet.

Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet werkte hij onder andere als chef-dirigent bij het Opernhaus Zürich en de Bayerische Staatsoper - Bayerisches Staatsballett, München. Tevens was hij een veelgevraagd gastdirigent bij onder andere het Boston Ballet, de Wiener Staatsoper en het Ballet van de Parijse Opera. André Presser werd in de hele wereld zeer gewaardeerd als een uitmuntende vakman en een vooraanstaande balletdirigent.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: “Presser is van grote waarde geweest voor Het Nationale Ballet en de internationale balletwereld. Hij was niet voor niets de favoriete dirigent van Rudolf Nurejev, die in de jaren van Pressers muzikaal directeurschap regelmatig bij ons als gastsolist optrad. Wij betuigen onze medeleven aan familie en vrienden.”