Foto: Job Fermie - Jaap van Baasbank

Oud-artistiek directeur Julidans Jaap van Baasbank ontvangt Andreaspenning

Hij haalde talloze internationale dansproducties naar Amsterdam. Voor deze bijdrage aan het Amsterdamse culturele leven ontving Jaap van Baasbank de Andreaspenning. Op maandag 2 november 2015 werd de oud-artistiek directeur van dansfestival Julidans geëerd met dit Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam.

In 1991 initieerde Van Baasbank samen met programmeur Luuk van Eijk en de Stadsschouwburg Amsterdam het Internationale Festival voor Hedendaagse Dans. Het festival startte met drie internationale dansvoorstellingen. Inmiddels is Julidans, zoals het festival inmiddels heet, vijfentwintig jaar en een heleboel dansproducties verder. Tegenwoordig zijn er gemiddeld vijfendertig voorstellingen te zien. Daarnaast bedient een uitgebreid randprogramma de 14.000 bezoekers die het festival jaarlijks trekt.

Afscheid als artistiek directeur

In september 2015 nam Jaap van Baasbank afscheid als artistiek directeur van Julidans. Anita van Dolen zal deze taak in 2016 op zich nemen. De Andreaspenning wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied een bijdrage met landelijke uitstraling hebben geleverd aan Amsterdam.