Orkaan Sandy verwoest deel archief Martha Graham

waterballet. Foto Ian BrownDe orkaan Sandy heeft grote schade aangericht in Amerika, dat kan niemand ontgaan zijn. De kelder van het Martha Graham Center of Contemporary Dance kwam onder water te staan, waardoor een groot deel van de kostuums en decors van Martha Graham flinke waterschade hebben opgelopen.

Waardevolle kelder

Martha Graham is één van de belangrijkste danspioniers van de twintigste eeuw. Haar ‘erfenis’ en gezelschap zijn tegenwoordig ondergebracht in het Martha Graham Center of Contemporary Dance. Alle decors, kostuums, posters en andere archiefstukken waren net verhuisd naar een nieuwe locatie. Hoewel alles in de kelder op hoge pallets was geplaatst, kwam het water hoger dan verwacht en vernielde decors en kostuums, die van historische waarde zijn.
De decors van Isamu Noguchi, Graham’s meest belangrijke kunstenaar, werden allemaal overspoeld. Enkele van deze decors bouwde Noguchi eigenhandig, waaronder Clytemnestra. Andere producties die overspoeld werden zijn Cave of the Heart, Embattled Garden en Errand Into the Maze. Stuk voor stuk bekende en belangrijke werken van Graham.

Geluk bij een ongeluk

Het waardevolle film- en videomateriaal was net overgebracht voor archivering. De decors en kostuums van Appalachian Spring en Chronicle waren nog in het College Stadium in Texas, waar het gezelschap onlangs optrad. Beide producties zijn ook geprogrammeerd voor een Italiaanse tour volgende maand.
Het Martha Graham Center roept nu de hulp van andere gezelschappen in, die het repertoire van Graham uitvoeren, voor het hercreëren van decors en kostuums.