Oproep aan dansveld voor Prijs Nederlandse Dansdagen 2013

Oproep aan dansveld voor Prijs Nederlandse Dansdagen 2013De Nederlandse Dansdagen heeft een oproep gedaan aan het dansveld om talentvolle choreografen voor te dragen voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen is een landelijke prijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens het festival aan een jonge veelbelovende maker. De winnaar ontvangt twaalfduizend euro (aangeboden door de stad Maastricht) voor een nog te maken werk dat het jaar daarop tijdens het festival in première zal gaan.

Het doel van de prijs is jonge makers te ondersteunen in hun ontwikkeling en cultureel ondernemerschap. Choreografen die een aantal opvallende projecten hebben gemaakt in het professionele veld, maar nog geen structurele subsidie ontvangen komen in aanmerking voor de prijs. Zowel choreografen die zelfstandig producties maken als choreografen die stukken creëren bij gezelschappen kunnen worden voorgedragen.

Het dansveld is ondertussen benaderd en kan tot juni 2013 een choreograaf voordragen. De redactie van de Nederlandse Dansdagen nomineert op basis van deze inzendingen drie choreografen. Zij worden ieder uitgenodigd een conceptplan te maken voor een nieuw werk en dit te presenteren aan de commissie bestaande uit de wethouder Cultuur Maastricht Jacques Costongs, enkele ondernemers van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en een prominente choreograaf. Voorzitter van de commissie is festivaldirecteur Peggy Olislaegers. De choreograaf met het beste concept, en die daarmee mede het Nederlandse danslandschap versterkt, wint de prijs.

Het festival de Nederlandse Dansdagen vindt dit jaar plaats op 4, 5 en 6 oktober. De winnaar van de prijs zal hier bekend worden gemaakt. In 2012 ging Alida Dors met de prijs naar huis. Haar nieuwe werk zal dit jaar tijdens het festival in première gaan.

Kijk voor meer informatie op http://www.nederlandsedansdagen.nl/

Beeld: Euku, verkregen via Wiki Commons