Podiumangst artiesten

Onderzoek wijst uit: artiesten zijn vaak bang op het podium

Podiumkunstenaars zijn een uur voor en tijdens een voorstelling vaak angstig, dat bevestigd nieuw onderzoek van de Muziekpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "Psychische klachten zijn moeilijk bespreekbaar in dit wereldje en worden vaak weggestopt", zo stelt de oprichter van de Muziekpoli LUMC.

Een op de drie podiumkunstenaars ervaart angst

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat minstens een op de drie podiumkunstenaars last heeft van (hevige) angst voor of tijdens een voorstelling. Psychiater en cultuurcriticus Esther van Fenema denkt zelfs dat dit percentage in werkelijkheid hoger ligt. Mede door de vaak ongecensureerde kritiek op social media wordt de druk op artiesten vergroot wat kan resulteren in podiumangst.

Hartslag als een topsporter

Aan het onderzoek van het LUMC namen studenten van het Conservatorium in Amsterdam deel. Vlak voor, tijdens en na het optreden werd hun hartslag, ademhaling en huidtemperatuur gemeten. De spanning nam vooral in hevigheid toe op het podium, bleek uit de metingen. Tijdens een optreden liep de hartslagfrequentie gemiddeld op tot 150 slagen per minuut. Dit is te vergelijken met een professionele sporter die een topprestatie levert.

Voorstelling over kritiek en identiteit

Ook theaterprofessionals onderschrijven de invloed van podiumangst. Theatermaker en podiumkunstenaar Cecilia Moisio haakt hierop in met haar nieuwe dans- en theatervoorstelling I Can See Myself Through Your Eyes. Samen met jazz-zangeres Ineke Vandoorn laat ze zien wat kritiek doet met de identiteit van jou als artiest en persoon. "Ik ben al een dag voor een optreden angstig", geeft Vandoorn toe. "Ik schaam me voor kritiek. Ik merk ook dat ik mezelf snel ga aanpassen aan meningen. Bijvoorbeeld door zachter te gaan praten of zingen als mensen mijn stem te hard vonden overkomen."

De voorstelling I Can See Myself Through Your Eyes gaat op vrijdag 26 januari in première in Theater Kikker in Utrecht en maakt daarna een tournee door Nederland. Bekijk voor meer informatie: www.ceciliamoisio.com