Ronald Wintjens, foto Thycho Merijn

Olislaegers treedt af als directeur Nederlandse Dansdagen

Peggy Olislaegers neemt afscheid als algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Dansdagen. Zij wordt per 1 juni opgevolgd door Ronald Wintjens. Olislaegers, sinds mei vorig jaar aangesteld als artistic associate van het gerenommeerde dansgezelschap Rambert in Londen, maakt hiermee ruimte vrij voor haar internationale carrière als artistiek adviseur en dansdramaturg. 

Ze wist de afgelopen zes festivals een groeiend publiek voor de Nederlandse dans te winnen met een prikkelende programmering, waarin de jonge generatie dansmakers naast de gevestigde gezelschappen en choreografen werd geplaatst. Het bestuur van de Nederlandse Dansdagen betreurt haar vertrek. Voorzitter Ton Rombouts: “Peggy Olislaegers wist, in een tijd waarin het festival haar landelijke subsidie verloor, door haar sterk cultureel ondernemerschap de kwaliteit van het festival te borgen en te verdiepen. Zij laat een festival achter dat agendeert en een stevig draagvlak kent. Wij betreuren haar vertrek, maar zijn ook verheugd dat zij haar kennis en internationale netwerk wil blijven inzetten voor de Europese projecten van de Nederlandse Dansdagen.”

Ronald Wintjens, foto Thycho Merijn

Opvolging door Ronald Wintjes

Olislaegers wordt in juni opgevolgd door Ronald Wintjens (1972, Maastricht). Wintjens is een eigenzinnige entrepreneur binnen het Nederlandse danslandschap. Hij begon zijn carrière als danser bij o.a. Conny Janssen Danst en Galili Dance. Van 2009 tot en met 2012 werkte hij als artistiek coördinator voor de Studiogroup van Noord Nederlandse Dans en in 2009 lanceerde hij The Moving Cinema, een online bioscoop voor dansfilms. Wintjens voert samen met Stefan Ernst sinds 2006 de leiding over Project Sally Maastricht, waarvan de laatste 3 jaar als algemeen directeur. Hij zal zijn huidige functie combineren met het directeurschap van de Nederlandse Dansdagen.

Ton Rombouts: “Wintjens kent, vanuit zijn ervaring als dansprofessional, het Nederlandse dansveld van binnenuit en zijn CV onderstreept zijn brede vermogen tot verbinden en creëren.” Ronald Wintjens neemt samen met Jantien Plooij, sinds 2014 zakelijk leider van de Nederlandse Dansdagen, de leiding van het festival op zich.