Light ©Deen van Meer

Nominaties Zwanen 2016 bekend

 

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Dansdagen hebben de nominaties voor Nederlands belangrijkste dansprijzen bekend gemaakt. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn Three van Introdans, The Lost Room van het Nederlands Dans Theater en Light van LeineRoebana.

Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Sarah Murphy voor haar rol in Infant van Joeri Dubbe & Korzo Producties, Anna Tsygankova voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet en Jozefien Debaillie voor haar rol in Pas de deux van Scapino Ballet Rotterdam.

Genomineerden meest indrukwekkende dansproductie

De jury prijst de choreografie Three van Robert Battle: “Nergens ontbreekt het aan scherpte, de fysieke beheersing is grandioos, het plezier spat eraf, de concentratie is weergaloos in deze uiterst compacte choreografie.” The Lost Room van Franck Chartier opent een nieuwe wereld voor het Nederlands Dans Theater en zijn publiek: “Chartier bedient zich naar hartenlust van special effects, giet suspense en (macabere) humor”. Binnen Light van Andrea Leine en Harijono Roebana vindt er een vervloeiing en versterking plaats van culturen en disciplines: “De performers komen individueel krachtig tot hun recht, maar vinden elkaar tegelijk in een nieuwe, gemeenschappelijke taal”.

Genomineerden meest indrukwekkende dansprestatie

Over Sarah Murphy in Infant schrijft de jury: “Sleept het publiek onweerstaanbaar en onomkeerbaar mee in haar interpretatie en het domein van haar exceptionele kwaliteiten”. Anna Tsygankova, in haar rol in Mata Hari van Ted Brandsen, portretteert “gedoseerd, zeer geleidelijk maar gestaag, en uitmate intelligent het personage van Mata Hari”. De laatste genomineerde Jozefien Debaillie, voor haar rol in Pas de deux van Ed Wubbe, beheerst en manipuleert haar lijf waardoor “de essentie van zowel de choreografie als van haar mens-zijn invoelbaar wordt voor het grote publiek”.

Festival de Nederlandse Dansdagen

Jaarlijks worden de Zwane uitgereikt tijdens het Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht – in samenwerking met VSCD. De Nederlandse Dansdagen staan in het teken van opvallend werk van opkomende choreografen en indrukwekkende voorstellingen van gevestigde dansgezelschappen. De VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theater en concertgebouwen.  Zij vinden dat prestaties van dansers en choreografen bijzondere aandacht en een groeiend publiek verdienen. Daarom reikt de VSCD elk jaar prijzen uit in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties. De Zwaan is een bronzen beeld dat gemaakt wordt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.