Nieuwe locatievoorstelling van gezelschap Schweigman&

Nieuwe locatievoorstelling van gezelschap Schweigman&Het gezelschap Schweigman& komt deze zomer met de nieuwe locatievoorstelling BLAAS. In de voorstelling wordt een desoriënterend spel gespeeld met de ruimte.

In BLAAS onderzoekt Schweigman& waar de grens ligt tussen de binnenwereld en de buitenwereld. Volgens Boukje Schweigman bestaat er een  voortdurende wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. “Hoe iemand de fysieke ruimte ervaart en vormgeeft, zegt alles over wie hij of zij is”, aldus Schweigman.

Voor de voorstelling wordt samengewerkt met beeldend kunstenaar Cocky Eek. Eek studeerde Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en begon als modeontwerpster, maar haar ontwerpen werden steeds ruimtelijker. Net als Schweigman stelt Eek het menselijke lichaam centraal ten opzichte van een ruimte of object. Boukje Schweigman zegt over het werk van Eek: “Haar objecten desoriënteren, spreken tot de verbeelding, roepen een lichamelijke reactie op en stellen vragen over hoe en waar ik mij begeef in deze wonderlijke wereld.”

Schweigman&

Schweigman& is het gezelschap (onder leiding) van Boukje Schweigman. Ze maakt speelse en indringende bewegingsvoorstellingen, waarin spel en ruimte op elkaar worden afgestemd. In de voorstellingen worden de zintuigen van de toeschouwers geprikkeld en ontregeld en daardoor bieden ze een andere kijk op de werkelijkheid. De voorstelling SPIEGEL van Schweigman& is genomineerd voor de VSCD Mime Prijs 2013.  

BLAAS gaat op 15 juni tijdens het Oerol Festival in première. Daarna is de voorstelling begin juli te zien op het Teatro a Corte Festival in Turijn en van 1 tot en met 10 augustus op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Tenslotte speelt de voorstelling van 3 tot en met 15 september twee weken in Utrecht in samenwerking met de Stadsschouwburg Utrecht en de Vrede van Utrecht.

Beeld door: Studio Jona (creatie) en Arjan Benning (fotografie)