Bron: Unsplash

Nieuwe dansuitwisseling Nederland-Spanje

Dit najaar starten Dansateliers, Rotterdam en het Spaanse kunstencentrum Azkuna Zentroa in Balbao een nieuw uitwisselingsproject ten behoeve van de ontwikkeling van jong choreografietalent. Beide organisaties selecteerden één jonge dansmaker die tijdens twee residenties in Rotterdam en Bilbao, een nieuwe solo voor zichzelf ontwikkelen. De twee creaties gaan in het voorjaar van 2018 in première in beide steden. 

Nederland stuurt choreograaf Johanna Tengan

Dansateliers selecteerde voor het dansuitwisselingsproject choreograaf/performer Johanna Tengan (1996, BE). Sinds 2014 studeert Tengan aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Ze werd geselecteerd vanwege haar veelzijdigheid en toewijding als jonge maker, haar poëtische benadering van dans en haar organische bewegingstaal. Voor het project laat Tengan zich inspireren door de poëzie van de Belgische schrijver/dichter Herman de Coninck (1944-1997). In de creatie van haar solo probeert ze zijn woorden op fysieke, intuïtieve en directe wijze te vertalen naar het publiek.

Spanje stuurt choreograaf Natalia de Miguel 

Natalia de Miguel (1986, ES) studeerde Audiovisuele Communicatie en Dans in Barcelona en Londen.  Ze werkte o.a. met gezelschappen als het Caracalla Theatre in Beiroet en Punchdrunk in Londen. Als choreograaf creëerde ze The Cut (2010), Exposure (2011), Distorted Frustration of Distant Communication (2012), The Life of the Oaks (2013), White Lies (2016) en One Way Ticket (2017). Tijdens het traject ontwikkelt Natalia een dans-installatie waarin ze het menselijke lichaam transformeert tot beeldend kunstwerk. Door het lichaam te benaderen als canvas onderzoekt ze hoe het publiek zich verhoudt tot iets wat ligt tussen schilderij en levend figuur.

Dansresidenties in Bilbao en Rotterdam

Het traject bestaat uit een uitwisselingsprogramma  waarvan de eerste residentie plaatsvindt in het Azkuna Zentroa in Balbao in juli. De tweede residentie vindt in oktober plaats in Dansateliers, Rotterdam, met studiopresentaties gepland in het eerste weekend van november.