Foto: Stef Tijdink - Voor de Dans - Dedicated to Dance

Nieuwe dansfilm 'Voor de dans - Dedicated to Dance' belicht onzichtbare kant van dansers

Dansers worden vaak bewonderd om hun fysieke prestaties. Wat je als toeschouwer niet kunt zien, is dat aan elke dansbeweging een gedachte voorafgaat. Filmmaker Peter Delpeut brengt de mentale inspanning van dansers op het witte doek in de dansfilm Voor de dans – Dedicated to Dance, die op 1 oktober 2015 in première ging tijdens de Nederlandse Dansdagen.

Delpeut brengt het ‘denkende repeteren’ in beeld met een choreografie van close-ups waarin de gezichten van de dansers centraal staan. Delpeut filmde de dansers van dansgezelschap LeineRoebana tijdens de repetities in hun dansstudio. Delpeut ziet zijn film als een eerbetoon aan choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana en als een portret van het dansgezelschap.

Duizendpoot in de danswereld

Peter Delpeut is filmmaker, regisseur en schrijver. Eerder maakte hij al documentaires en speelfilms. In 1993 maakte hij ook al een dansfilm in samenwerking met Leine Roebana, genaamd E pur si muove. Sinds 2006 is Delpeut dramaturg bij het dansgezelschap. Op donderdag 12 november zendt de NTR Voor de Dans – Dedicated to Dance uit in Het Uur van de Wolf om 23.00 uur.