Marcus Azzini, © Bas van Spankeren

Nieuwe artistieke directie ITs Festival met Azzini en Van Luijk

ITs Festival krijgt een nieuw artistiek team. Theu Boermans, artistiek directeur van ITs Festival, draagt na het ITs festival van 2016 het directeurschap over aan Marcus Azzini. Azzini is nu regisseur en artistiek directeur van toneelgroep Oostpool. Er zal tevens een wisseling plaatsvinden in de functie van artistiek leider dans. Tim Persent, huidige artistiek leider dans, draagt na ITs festival 2018 zijn functie over aan de jonge choreograaf Jasper van Luijk.

Nieuw tijdperk voor ITs

Zowel Azzini als Van Luijk zijn de afgelopen jaren zeer betrokken geweest bij ITs Festival. "ITs is de plek waar afstudeerders hun dromen op de werkelijkheid loslaten." aldus Azzini. Hij ziet veel kansen voor het International Theatre School Festival, kortweg ITs, dat dit jaar zijn 27ste editie in gaat. "ITs moet gaan over het gemeenschappelijke belang. Het is het podium waar een nieuwe generatie podiumkunstenaars samen kan laten zien wat de podiumkunsten waard zijn." Het bestuur is verheugd dit nieuwe artistieke team aan te kondigen die met gedegen kennis en een eigen kijk op talentontwikkeling binnen het huidige podiumkunstenbestel, een nieuw tijdperk voor ITs inluiden.

Boermans en Persent

Onder leiding van Boermans en Persent die in 2005 werden aangesteld, heeft het ITs zich ontwikkeld tot een Amsterdams festival met internationale allure, het grootste festival van Europa in zijn soort. Dankzij nationale- en Europese fondsen en sponsoren waren er, naast het Nederlandse en Europese eindexamenwerk, ook voorstellingen uit andere werelddelen te zien: van Brazilië tot China en van Israël tot Iran. Als coördinator van het International Young Makers in Action netwerk levert ITs Festival een belangrijke bijdrage aan de bevordering van de doorstroom van talenten naar internationale theaterfestivals. Bovendien is ITs de plek waar confrontatie tussen de opleidingen en het werkveld - zoals tijdens ITs 2015 - mogelijk is en tot nadere gesprekken leidt.

ITs Festival 2016

Zoals voorgaande jaren selecteerde Persent voor ITs Festival 2016 een aantal veelbelovende danstalenten, die hun werk tonen in de Choreo[graphic] Selection. Boermans zal afscheid nemen met de eindregie van The Odyssey. Dit grootschalige locatietheaterproject is een samenwerking van acht Europese toneelacademies (uit Brussel, Helsinki, Maastricht, München, Oslo, Riga, Salzburg en Warschau) die ieder een deel van het epos van Homerus voor hun rekening nemen. The Odyssey is te zien op 29 en 30 juni in Amsterdam-Noord, in en om de Tolhuistuin.

ITs Festival 2016 vindt plaats van 22 tot en met 30 juni. De kaartverkoop start op 1 juni.

Meer inspiratie