Ivana Diboune. Foto Mika Kraft

Nieuw werk van twaalf (groepen) dans- en theatermakers voor Atelier TAW

Atelier TAW, de werkplaats voor dans en theater van kunstenfestival De Oversteek, levert dit jaar maar liefst twaalf nieuwe voorstellingen op van jonge en ambitieuze makers met lef uit heel Nederland. Alle voorstellingen zijn gemaakt of aangepast op locatie in Nijmegen-Noord. Ze zijn voor het eerst te zien op beide zondagmiddagen van het festival: 1 en 8 september.

Dans en theater in schemerige mangrovebosjes en op goed verscholen Waalstrandjes

Een open call leverde dit jaar zo'n vijftig ingezonden voorstellen voor nieuwe voorstellingen op. Een selectiecommissie, bestaande uit een afvaardiging van ArtEZ, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, LUX, De Lindenberg en Festival De Oversteek, maakte een keuze uit twaalf (groepen) makers. Zij zijn sinds begin juni aan de slag op een zelfgekozen locatie in Nijmegen-Noord: schemerige mangrovebosjes aan de Waal, goed verscholen Waalstrandjes en oude hoogstamboomgaarden aan de Waaldijk en andere groene en sfeervolle locaties. Het resultaat bestaat uit twaalf nieuwe voorstellingen van 20 minuten, te zien tijdens Festival De Oversteek op zondag 1 en 8 september.

Selectie 2019

Alle geselecteerde makers, inclusief de titel van hun voorstelling en speellocatie zijn:

 • Annabel Koele- KOSMOS, Waalstrandje paal 885
 • Anne Leijdekkers en Liza Rinkema- buiten de gebaande paden kom je vele grassoorten tegen, Dukdalven aan de Waal
 • Corinne Heyrman en Tim Hoefnagels- Monument, Boomgaard Smitjesland
 • ENSŌ Physical Theatre- Out of (self) love, Van der Valk Hotel
 • Florian Slangen- I, sensitive, Botenloods roeivereniging De Waal
 • MATROSE- THE CRUCIBLE, Duivelskolk
 • Niek Hilkmann & Jacco Weener- Het wilde leven, Kersenboomgaard
 • Nona- Nokerina 1, Stadsnomaden
 • Pripa De Labo!- ECHT, Ooibosje aan de Waal
 • Romy Stark & Aoife Murphy- Inheritance, Doornikse Natuurakkers
 • Sherise Strang & Julia Monschau- #29828993, Boomgaard Smitjesland
 • TG zaaien- Een stuk grond, Doornikse Bos

Atelier TAW

Het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord is volgens Festival De Oversteek het ideale podium en decor voor de kunsten. Met Atelier TAW nodigt het festival jonge en ambitieuze dans- en theatermakers zich te laten inspireren door de fraaie natuur en cultuurhistorie in het gebied. Voor makers is het een mogelijkheid om nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren op een volwaardig kunstenfestival. Voor publiek biedt Atelier TAW de kans om kennis te maken met het neusje van de zalm van jong dans- en theatertalent uit Nederland.

Festival De Oversteek 2019

Vlak na de zomervakantie trapt Festival De Oversteek traditiegetrouw het Nijmeegse culturele seizoen af aan de noordoevers van de Waal. Het festival vindt dit jaar voor het eerst twee weekenden plaats. Editie West is op zaterdagavond 31 augustus en zondagmiddag 1 september, editie Oost op zaterdagavond 6 en zondagmiddag 7 september. Enkele hoogtepunten: Gummbah, Theo Wesselo (Rembo & Rembo), Ray Fuego (Ploegendienst), Bertolf, Reinier Baas, Guy Tavares enAafke Romeijn. Voor het volledige programma en tickets: zie festivaldeoversteek.nl.