Nieuw toekomstig danstalent op ITs Festival

Odette & Odile, onderdeel van Choreo QuartetHet ITs Festival in Amsterdam maakt het ook dit jaar weer mogelijk voor nieuw danstalent om door te breken als professioneel danser. Dankzij private fondsen zal het ITs Festival namelijk alsnog de mogelijkheid hebben om de beste dansers een dansopleiding aan te bieden.

Het ITs Festival is een van de grootste festivals waar jong talent een kans maakt om door te breken. Alle beginnende artiesten, nationaal en internationaal, zullen de kans krijgen om op te treden voor een groot publiek. Naast de optredens van jong talent, zullen er ook workshops en lezingen te vinden zijn. De 24e editie van het festival zal plaatsvinden van 21 t/m 28 juni 2013 in de binnenstad van Amsterdam.

Voor de tweede keer doneert het VSBfonds een bedrag van 75.000 euro om het festival door te laten gaan. Ook Stichting Imperium en het Norma Fonds zullen een bijdrage leveren.

Norma Dance Award

Dankzij het Norma Fonds zal ook de Norma Dance Award uitgereikt kunnen worden. De Norma Dance Award wordt uitgereikt aan de best uitvoerende danser. De prijs zal de danser een kans geven om zich verder te ontwikkelen als professioneel danser. De winnaar zal een bedrag van 2.000 euro winnen om te besteden aan een danscarrière. De juryleden die de winnaar zullen kiezen en bekendmaken zijn Marcelle Schots (recensent), Thomas Falk (choreograaf) en Cecilia Moisio (danser en choreograaf).

ITs Krisztina de Châtel Award

Naast de Norma Dance Award zal ook de ITs Krisztina de Châtel Award uitgereikt worden. Stichting Imperium zal het uitreiken van deze award mogelijk maken. De ITs Krisztina de Châtel Award zal de beste choreograaf belonen met 4.500 euro. Dit zal de choreograaf de kans geven om zich nog verder te ontwikkelen en zich te kunnen focussen op een nieuwe choreografie voor de volgende voorstelling. Een ander deel van de prijs is namelijk dat de choreograaf een plekje krijgt op het festival in 2014 om een nieuwe voorstelling te tonen. Verder zal de winnende voorstelling te zien zijn in het Melkweg Theater. Deze award zal uitgereikt worden door Anita van Dolen (van Julidans), Maarten Duinker (van Melkweg Theater), Luuk van Eijk (van Stichting Imperium) en Jasper Weck (van Theater de Veste).