Nieuw podiumkunstenfestival SPRING presenteert eerste namen

Eerste namen nieuwe podiumkunstenfestival SPRINGVan 16 tot en met 26 mei vindt in Utrecht het nieuwe internationale podiumkunstenfestival SPRING plaats. Het festival komt voort uit het samenvoegen van Springdance en Festival aan de Werf. SPRING programmeert op de grens van theater, dans en performance en laat de meest recente ontwikkelingen in de podiumkunsten zien. Met werk dat innovatief, hedendaags en avontuurlijk is, is SPRING de plek om vernieuwende en toonaangevende voorstellingen van internationaal niveau te zien.

Het park voor de Stadsschouwburg Utrecht wordt de centrale plek van het festival. Hier zullen onder andere talkshows, meet & greets, feesten, concerten en diners plaatsvinden. In theaters en op bijzondere locaties in het centrum van Utrecht zijn tijdens SPRING meer dan vijftig voorstellingen te zien. Deze week zijn de eerste namen bekendgemaakt.

Eerste namen

Het festival opent op 16 mei met Magnificat van de jonge Poolse regisseuse Marta Gornicka. Zij creëert samen met een vrouwenkoor een nieuwe vorm van ‘choral theatre’ door heilige muziek te combineren met popcultuur. Ook te zien is de voorstelling H, an incident van de Vlaamse beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck. In deze productie werkt hij samen met de IJslandse danseres en rockmuzikante Erna Omarsdottir, componist Jonas Sen en tien robots.

Verder komt het Britse dansgezelschap Candoco naar Utrecht. In voorstellingen van het gezelschap dansen gehandicapte en niet-gehandicapte dansers samen. Choreografen als Emanuel Gat en Rachid Ouramdane werken regelmatig voor het gezelschap en in het verleden waren zij graag geziene gasten op Springdance. Tenslotte ontbreken natuurlijk Nederlandse namen niet op het festival en is er onder meer een voorstelling van De Warme Winkel en Dood Paard te zien.

Preview

Op woensdag 17 april is er een preview van SPRING in de Stadsschouwburg Utrecht met de voorstelling Now the field is open van de Noors-Iraanse choreograaf Hooman Sharifi. In deze voorstelling worden diverse culturen en kunstdisciplines samengebracht, zoals een hip-hop crew met traditionele Perzische muzikanten.

Het volledige programma van SPRING Performing Arts Festival wordt begin april bekendgemaakt en dan start ook de kaartverkoop. Hou www.springutrecht.nl in de gaten voor meer informatie!

Foto: Nico Arkesteijn, verkregen via Flickr