Rotterdam International Duet Choreography Competition, dans, danswedstrijd, duetten

Nieuw internationaal dansconcours voor duetten

In juni 2018 presenteert Theater Rotterdam het Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC). RIDCC is de eerste internationale danswedstrijd specifiek voor dansduetten, met als hoofdprijs een productiebudget van 100.000 euro.

RIDCC: een nieuw dansconcours

RIDCC is een initiatief van Maya Roest en Mischa van Leeuwen, allebei ervaren dansers bij Scapino Ballet Rotterdam: ”Wij willen onze expertise gebruiken om kansen te creëren voor jonge makers en de danswereld een nieuwe impuls te geven”. Een choreografieconcours geheel gewijd aan duetten is tot dusver een unicum in de wereld. In juni is de eerste editie waarin choreografen uit binnen- en buitenland hun choreografieën kunnen laten zien.

De jury van RIDCC

De competitie geeft nieuw choreografietalent de kans zich te presenteren voor een gerenommeerde jury. De jury van RIDCC bestaat uit Samuel Wuersten (Holland Dance Festival), Guy Weizman, Roni Haver (Club Guy and Roni), Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam), Mira Helenius Martinsson (Norrdans), Dave Schwab (Theater Rotterdam), Peggy Olislaeger (Rambert) en voorzitter Jan Zoet (directeur Academie voor Theater en Dans, HKA).

Prijzen

De winnaar van de hoofdprijs van RIDCC krijgt de mogelijkheid om een nieuwe dansproductie te maken bij het productiehuis van Theater Rotterdam in samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam. Hiervoor is een productiebudget beschikbaar van 100.000 euro. Daarnaast zijn drie geldprijzen beschikbaar tussen de 3.500 en 1.500 euro, door de winnaars vrij te besteden aan de ontwikkeling van hun carrière. Ter stimulans van nieuw werk zijn een aantal Production Awards beschikbaar. Deze worden gefinancierd door de deelnemende partners: Codarts Rotterdam, Conny Janssen Danst, Scapino Ballet Rotterdam, Club Guy en Roni, Norrdans (Zweden), Kunsthumanoria (België), Maas Theater en Dans en Dansateliers. De winnaars van deze Production Awards gaan aan de slag als choreograaf bij één van de deelnemende organisaties.

Inschrijven als choreograaf

Makers uit binnen- en buitenland kunnen zich inschrijven voor de competitie tot 1 april. De choreografiecompetitie staat open voor nieuw en bestaand werk, niet ouder dan maart 2016. Uit de inzendingen worden zestien choreografieën geselecteerd. De voorrondes van de RIDCC zijn op donderdag 21 en vrijdag 22 juni in de kleine zaal van Theater Rotterdam, locatie schouwburg. De finale is op zaterdag 23 juni. De vakjury maakt dan bekend wie de winnaars zijn van de eerste editie van de Rotterdam International Duet Choreography Competition.