Casi Humano - Itzik Galili. Foto Blanca Razquin

Nieuw Europees dansnetwerk met Korzo

Eerder dit jaar richtte Korzo samen met vijf partners het Europese dansnetwerk Danse Qui Danse op. Het netwerk is ontstaan vanuit een gezamenlijke behoefte zich in te zetten voor de ontwikkeling van choreografisch talent dat zich richt op fysieke, bewegingsgeoriën­teerde vormen van dans. Het netwerk biedt jonge choreografen kansen zich te ontwikkelen door middel van residenties, coproducties, gastoptredens en choreografieopdrachten.

Danse Qui Danse

Rond Korzo heeft zich een groep gezelschappen verzameld die ook de functie van een choreo­grafisch centrum hebben, met talentontwikkeling als een belangrijk onderdeel van hun missie. Wat de partners verder gemeen hebben, is dat zij ruimte geven aan fysieke, bewegingsgeoriën­teerde vormen van dans. Het is dans die door het proces van belichaming een meerwaarde aan zeggingskracht en betekenis creëert, of zoals een van de Franse partners het simpelweg aan­duidde: het gaat om danse qui danse, dans die danst. Inmiddels rijgen de gastoptredens, coproducties, choreografieopdrachten en residenties zich aaneen, waar choreografen als Samir Calixto, Joeri Dubbe, Wubkje Kuindersma en Iván Pérez reeds de vruchten van hebben geplukt.

Samir Calixto over Danse Qui Danse

‘Onderdeel kunnen zijn van dit netwerk is zowel versterkend als fundamenteel in deze fase van mijn carrière. Het heeft voor mij bevestigd dat er interesse en ruimte is rondom werk voor een publiek dat verder wil kijken dan de conservatieve dansvormen. Als maker in het hedendaagse freelance veld, zie ik mijn werk vaak botsen met de tendensen en interesses van de bestaande platformen die investeren in jonge makers. Mijn ervaringen met Zappala Danza en het festival Malandain onthulde een open communicatie met volwassen kunstenaars die zwaar hebben geïnvesteerd in de kracht die de fysieke uitdrukking in zich meedraagt.’

Partners Danse Qui Danse

Het Danse Qui Danse netwerk bestaat momenteel uit zes partners uit vijf landen. De partners blijven nieuwe projecten en instrumenten ontwikkelen en doordat iedere partner zijn overige samenwerkingspartners er direct of indirect bij betrekt, wordt het Danse Qui Danse netwerk zelf ook steeds groter. De partners op dit moment zijn:

 • Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto – Reggio Emilia (I). Vooraanstaand heden­daags gezelschap dat in 2014 als een van drie gezelschappen in Italië de status van choreografisch centrum heeft gekregen.
 • Scenario Pubblico / Compagnia Zappalà Danza – Catania (I). Zappalà Danza werd in 1989 opgericht door de choreograaf Roberto Zappalà met als thuisbasis Catania op Sicilië. Samen met het eigen theater Scenario Pubblico zijn ook zij in 2014 aangemerkt als choreografisch centrum.
 • Centre Chorégraphique National (CCN) | Malandain Ballet Biarritz – Biarritz (F). Malandain Ballet Biarritz is een van de grootste balletgezelschappen in Frankrijk. Choreograaf Thierry Malandain is ook de artistiek directeur van het jaarlijkse festival Temps D’Aimer.
 • Danish Dance Theatre – Kopenhagen (DK). Het grootste hedendaagse dansgezelschap van Denemarken en organisator van  Generator – Master Platform of Choreography en Copenha­gen Summer Dance.
 • Dantzaz – San Sebastian (ES). Dantzaz is een kruisbestuiving tussen een gezelschap en een internationaal choreografisch centrum, waar pas afgestudeerde dansers hun eerste profes­sionele ervaring kunnen opdoen.
 • Korzo – Den Haag (NL). Korzo is een vlakkevloertheater in Den Haag en het oudste productie­huis voor dans in Nederland. Talentontwikkeling is hun core business. Tevens organiseren zij het India Dans Festival en het CaDance festival.

Danse Qui Danse events

De komende maanden is Danse Qui Danse volop aanwezig in Korzo. Te beginnen met het Spaanse jeugddansgezelschap Dantzaz op zondag 10 december tijdens de zondagmiddagserie All there is. Dantzaz is een inspirerende kruising tussen een gezelschap en een internationaal choreografisch centrum, waar pas afgestudeerde dansers van over de hele wereld hun eerste professionele ervaring kunnen opdoen. Die omvat niet alleen training, optredens en tournees, maar ook volwaardige creatieprocessen met zowel jonge als gerenommeerde choreografen.  De 12 dansers van Dantzaz zijn op 10 december te zien in de Nederlandse premières van vier stukken die Itzik Galili, Lukáš Timulak, Janis Claxton en Wubkje Kuindersma speciaal voor het gezelschap maakten. De voorstelling van Wubkje is een coproductie met Korzo en een ode aan wat de kern van Dantzaz uitmaakt: jeugd, een persoon­lijke benadering en ruimte voor eigenzinnigheid. In één woord: Youth.

Vanaf half december begint Roberto Zappala een residentie in Korzo om te werken aan zijn nieuwe voorstelling. Tijdens het Holland Dance Festival in februari zijn zowel CCN | Malandain Ballet Biarritz als het Danish Dance Theatre te gast in Den Haag.

 • La Belle et la Bête van CCN | Malandain Ballet Biarritz
  • vr 2 & za 3 februari om 20.00 in Zuiderstrandtheater            
  • info & tickets: www.holland-dance.com
 • about Miss Julie van Stephen Shropshire / Danish Dance Theatre
  • di 6 & wo 7 februari, 20.30 in Korzo theater
  • info & tickets: www.korzo.nl
Meer inspiratie