Daniel Camargo in Don Quixote, © Stuttgarter ballett

Nieuw Braziliaans bloed soleert bij Het Nationale Ballet

Daniel Camargo, een danser van Braziliaanse origine, wordt vanaf 1 augustus 2016 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Op dit moment is hij nog eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett. Camargo zelf kijkt erg uit naar “de grote verscheidenheid in het klassieke repertoire van Het Nationale Ballet”. Maar ook het leven in het “mooie Amsterdam” trekt hem zeer.

In 2015 danste Camargo als gastdanser en als eerste solist in Notenkraker en Muizenkoning bij Het Nationale Ballet. Hij vertolkte hier de rol van prins. De directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen,  besloot Camargo te vragen als eerste solist bij Het Nationale Ballet na zijn gastoptreden in Notenkraker en Muizenkoning. Volgens Brandsen is Camargo een “danser met een sterke techniek en een grote toneelpersoonlijkheid”.

Carrière van Camargo 

Camargo werd in 1991 geboren in het Braziliaanse Sorocaba en volgde ook zijn eerste balletlessen in dit land. Tijdens de Youth American Grand Prix in 2005 werd hij internationaal ontdekt. Hij volgde vervolgens een opleiding aan de John Cranko School in Stuttgart. In 2009 sloot hij zich ook in Stuttgart aan bij het Stuttgarter Ballet. Hij maakte indruk en werd in het theaterseizoen 2013/2014 eerste sollist. Als eerste sollist danste hij verschillende hoofdrollen.

Prijzen in handen van Camargo 

Camargo wordt veel geroemd, wat terug is te zien in de prijzen die hij heeft gewonnen. In 2009 won hij de European Most Promising Award uit handen van de European Cultural Foundation. In 2010/2011 won hij de Future Award, wat een Duitse dansprijs is. En in 2011 won hij samen met zijn danspartner Elise Badenes de publieksprijs tijdens The Erik Bruhn Prize competitie in Toronto. Ook de directeur van Het Nationale Ballet roemt Camargo: “Hij is bovendien een veelzijdige klassieke danser, een goede danspartner en zeer bijzonder in het moderne balletrepertoire.”

Camargo heeft er zin in

Camargo is zijn dansgezelschap in Stuttgart erg dankbaar: “Ik heb een schitterende tijd hier gehad. Ook heb ik er veel geleerd.” Blij neemt hij deze ervaringen mee naar een nieuw gezelschap en nieuwe uitdaging: “Ik kijk uit om op dit grote podium te dansen, in veel verschillende rollen. Het podium van De Nationale Opera en Ballet behoort per slot van rekening tot de grootste van Europa.

 

Meer inspiratie