Nicole Beutler blikt terug tijdens minifestival NBcollection

The Garden NBprojectsNa vijf intensieve jaren met (inter)nationale tournees, nominaties en prijzen is het tijd voor een terugblik voor choreografe Nicole Beutler. NBcollection brengt een aantal werken samen tot één minifestival met een uitgebreid randprogramma en trapt af in Theater Kikker, Utrecht van 11 tot en met 13 december. NBcollection is daarna nog te zien in Korzo Theater, Den Haag (18 dec) en Frascati Theater, Amsterdam (23 - 25 apr 2015). 

NBcollection minifestival

NBcollection toont vijf voorstellingen uit het oeuvre van Nicole Beutler. De reeks genummerde voorstellingen begint met 1: SONGS, waarin een vrouw de woorden van heldinnen uit de klassieke theaterliteratuur opnieuw tot leven brengt in de vorm van een popconcert. In 2: DIALOGUE WITH LUCINDA bewerkt ze twee minimalistische dansstukken van Lucinda Childs en focust op het collectieve lichaam in symmetrische patronen. Haar fascinatie voor symmetrie werkt zij verder uit in 3: THE GARDEN, waarin collectieve organismen, de evolutie en het romantische verlangen naar de natuur centraal staan. Geïnspireerd door het ontstaan van de mens zet zij in 4: STILL LIFE man en vrouw tegenover elkaar in een geometrisch vormenspel op basis van cirkel, vierkant, en driehoek. In haar laatste werk 5: ECHO verhoudt ze zich tot revolutionaire choreografen uit de Nederlandse dansgeschiedenis. Met de cirkel als middelpunt resoneert de tijd. 

Randprogramma NBcollection

Naast de voorstellingen is er tijdens NBcollection ook een randprogramma dat zich, net als het werk van Nicole, kenmerkt door een beeldend en muzikaal karakter. Tijdens de aftrap in Theater Kikker presenteert lichtontwerper Minna Tiikkainen in samenwerking met videokunstenaars Susanna Brenner en Helle Lyshøj een installatie, waarin geen lichamen maar licht en video de hoofdrol hebben. Een foto-expositie laat de thematische overeenkomsten en artistieke signatuur in het werk van Nicole zien. 

Choreografe Nicole Beutler

Nicole Beutler studeerde Duitse Literatuurwetenschap, Beeldende Kunst en vervolgens Dans en Choreografie aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in Amsterdam. Ze veroverde de afgelopen jaren haar plek binnen het (inter)nationale dansveld. In haar genreoverschreidende voorstellingen smelten dans, theater, muziek en beeldende kunst samen. NBprojects realiseert de projecten van choreograaf en curator Nicole Beutler, vaak in samenwerking met andere kunstenaars en organisaties.