Foto: Bart Grietens

Nextsteps 2025: open call voor dansmakers

Redactie

De Junior Company van Het Nationale Ballet en ISH Dance Collective hebben de afgelopen tien jaar in meerdere succesvolle samenwerkingsprojecten laten zien hoe ballet en hiphop elkaar aanvullen en versterken. Met het programma NextSteps willen wij nu ook een nieuwe generatie makers de kans geven om onderzoek te doen naar de synergie tussen deze twee dansvormen. 

Ben jij een nieuwe dansmaker met affiniteit met ballet en/of hiphop, en heb je een idee voor een werk waarin je de wisselwerking tussen ballet en hiphop verder onderzoekt? Geef dan gehoor aan deze Open Call en dien jouw conceptplan in voor een korte choreografie (10-15 minuten) voor twee of drie dansers. Dit plan kan gebaseerd zijn op een thema, een werkwijze, een vormidee of elke andere invalshoek. De enige inhoudelijke voorwaarde is dat zowel ballet als hiphop vertegenwoordigd zijn in de choreografie. Ook moet het idee een duidelijke vorm hebben en in een korte periode gerealiseerd kunnen worden. Als jouw idee wordt uitgekozen, gebeurt de muziekkeuze daarna in overleg. De uiteindelijke choreografie wordt uitgevoerd door balletdansers van de Junior Company en hiphopdansers (eventueel van ISH Dance Collective).

Deze Open Call is voor nieuwe makers vanuit alle dansvormen, met een affiniteit met ballet en/of hiphop. Onder nieuwe makers verstaan we makers die zich in een vroeg stadium van hun carrière als choreograaf bevinden en in totaal maximaal vijf choreografieën hebben gemaakt. 

 Bart Grietens 

De selectie voor NextSteps 2025 wordt gemaakt door Ernst Meisner (artistiek leider Junior Company van Het Nationale Ballet), Marco Gerris (artistiek leider ISH Dance Collective) en een maker die eerder heeft gechoreografeerd voor de Junior Company of ISH. De geselecteerde choreografen gaan in februari en maart 2025 met de dansers aan de slag om hun nieuwe werken te realiseren. Deze choreografieën worden op 26 en 27 maart gepresenteerd in Studio Boekman van Nationale Opera & Ballet.

Een conceptplan insturen kan tot uiterlijk 23 november 2024 via opencall@operaballet.nl

FAQ 

Hoeveel repetitietijd heb ik? 

Voor elk van de makers is verspreid over meerdere dagen een totaal van 40 uur beschikbaar om een stuk van 10-15 minuten te maken. Op 25 en 26 maart is er ruimte in Studio Boekman (in Nationale Opera & Ballet) om te monteren. 

Welke kosten worden gedekt? 

  • De kosten voor de dansers worden gedekt door ISH Dance Collective en de Junior Company, op basis van de CAO Toneel en Dans. 
  • Er is een honorarium per choreograaf beschikbaar voor de voorbereidingen, repetities en (aanwezigheid tijdens) de uitvoeringen, op basis van de CAO Toneel en Dans. 
  • Er wordt in overleg een lichtontwerp gemaakt, en we gaan samen met jou op zoek naar de mogelijkheden voor kostuums en eventuele rekwisieten. De eventuele kosten hiervan worden gedekt door ISH Dance Collective en de Junior Company. 
  • Reiskosten die worden gemaakt bij de uitvoering van het project worden vergoed op basis van de CAO Toneel en Dans. Alle repetities en voorstellingen vinden plaats in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. 

Mag ik mijn eigen dansers kiezen? 

Het conceptplan dat je instuurt, is voor een werk voor hiphopdansers en dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Het totale ensemble per werk bestaat uit twee of drie dansers, waarvan minimaal één balletdanser.
Wat betreft de balletdansers: als jouw idee wordt uitgekozen, kun je aangeven met welke dansers uit de Junior Company je graag zou willen werken, zodat we hier rekening mee kunnen houden in de casting. De definitieve casting bepalen wij op basis van de wensen van alle geselecteerde choreografen.

Wat betreft de hiphopdansers: je mag zelf één of twee dansers voordragen, maar wij kunnen – desgewenst – ook suggesties doen voor hiphopdansers die verbonden zijn aan ISH.

Hoe stuur ik mijn idee in? 

Graag ontvangen wij uiterlijk 23 november 2024 een conceptplan voor je choreografie via opencall@operaballet.nl 

Beantwoord hierbij in ieder geval kort de volgende vragen: 

  • Wat is je relatie tot dans, ballet en/of hiphop en waarom ben je geïnteresseerd om aan dit project van de Junior Company van Het Nationale Ballet / ISH Dance Collective mee te doen? 
  • Wat zou jij willen laten zien op het toneel? Benoem de artistieke kernpunten uit je plan. Geef aan wat je inspiratie is en hoe je dit zou willen vertalen in een choreografie. Vermeld ook of je in een eerder stadium al vooronderzoek hebt gedaan naar dit idee. 
  • Welke ervaring heb je tot nu toe zelf opgedaan als danser en/of maker, en hoe zie je de mogelijkheid van dit project voor jouw persoonlijke ontwikkeling?
  • Stuur hierbij ook je cv mee en maximaal drie videolinks (YouTube-links zonder password). 

Bij wie kan ik terecht als ik een vraag heb? 

Eventuele vragen kun je mailen naar Lotte Heeman.

Meer informatie