Nederlandse Dansdagen

Nederlandse Dansdagen viert 50 jaar hiphop

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 26e keer neer in Maastricht. Het ‘feest van de Nederlandse dans’ zal van 29 september tot en met 5 oktober 2023 weer groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad, vanaf online podia, en weer vanuit de ‘Danstent’ op het Vrijthof. Onder het motto Dans met mij worden het publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek.

Vier 50 jaar hiphop op de Dansdagen

Op 11 augustus 1973 werd hiphop geboren op een legendarisch feest in New York in het appartement van Cindy en Clive Campbell. Nu, 50 jaar later wordt hiphop niet alleen wereldwijd, maar ook 25 jaar hiphop danstheater in Nederland gevierd. Reden genoeg voor de Nederlandse Dansdagen om dit jubileum te vieren tijdens het festival want het omarmt de dansstijl al jaren en hiphop maakt steeds meer haar intrede naar het podium.

Nederlandse Dansdagen

Dansers en makers uit de hiphop scene

Speciaal voor deze editie zal het festivalprogramma vol staan met bijzondere, gerenommeerde en opkomende dansers en makers uit de hiphop scene, waaronder ISH Dance Collective, Cherish Menzo, Ruben Chi, Dalton Jansen en Simon Bus. Daarnaast zullen de artistiek leiders van twee van de belangrijkste hiphop festivals in Nederland, Tyrone van der Meer (The Notorious IBE) en Andrey Grekhov (Open Your Mind) samen met de Nederlandse Dansdagen weer een niet te missen battle organiseren.

Ambassadeur van de Nederlandse Dans 2023: Wennah Wilkers

Wennah Wilkers (1992, geboren te Tarlac) is een Filipijnse danseres en choreograaf die de grenzen opbreekt tussen hedendaagse en urban dans. Als er iemand hiphop anno 2023 belichaamt qua dans, is het Wennah. In 2018 is ze afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en sindsdien verspreidt ze haar authentieke danstaal in de theaters en in cyphers. Ze is onderdeel van de house dance crew XGEN, waarmee ze op internationaal niveau actief is.

Dans is voor Wennah vrijheid. Het geeft een gevoel van leven, tijdloosheid, verbinding. Het brengt je in haar favoriete staat van zijn: levend. “Hiphop betekent voor mij familie, verbinding, een thuis. Een plek waar je veilig jezelf kan zijn en je voor elkaar opkomt. Waar het leven samen wordt gevierd. Waarin de creativiteit van elk individu de ruimte krijgt te bloeien, groeien en gedeeld wordt met elkaar. Waar in gezamenlijk wordt gebouwd aan een betere wereld, ieder zijn steentje bijdraagt en iedereen welkom is." zegt Wennah Wilkers.

Choreografie van allure: Imre en Marne van Opstal

De Nederlandse dans staat wereldwijd hoog aangeschreven. De Nederlandse Dansdagen maken daarom graag ruimte op het festival voor Nederlandse choreografen die een internationale doorbraak beleven. Dit jaar: Imre en Marne van Opstal. 

De van oorsprong Limburgse broer en zus behoren tot de meest spannende en gewilde dans choreografen van dit moment. Ze creëren voor dansgezelschappen wereldwijd, zijn de vaste choreografen voor de shows van modehuis Dior en werken samen met  singer-songwriter Lykke Li. Hun werk is surrealistisch, met een sterke en uitgesproken danstaal die bekend staat om zijn eclecticisme, theatraliteit en partnering elementen. Tijdens deze editie worden eenmalig en exclusief voor de Nederlandse Dansdagen twee van hun internationale successen naar Nederland gehaald. De Nederlandse première van Nationaltheater Mannheim met 'The little man' en het Hessisches Staatsballett met 'I'm afraid to forget your smile' zijn absolute hoogtepunten.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Alle Meesterwerken op één podium

Meesterwerken op zaterdagavond is het enige moment in het jaar waarop ‘onze’ vijf topgezelschappen op één podium te zien zijn. Dit jaar delen Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, Introdans, NDT en ISH Dance Collective samen het toneel; een unicum.

Nederlandse Dansdagen

Ga voor meer informatie naar de website.

Meer inspiratie