Nederlandse dansdagen

Nederlandse Dansdagen viert 25-jarige jubileum met unieke belevenissen om dans op nieuwe manier te ervaren

Dit jaar strijken de Nederlandse Dansdagen voor de 25e keer neer in Maastricht. Speciaal voor dit bijzondere jubileum zal het ‘feest van de Nederlandse dans’ extra groots gevierd worden. In theaters, op bijzondere locaties in de stad en vanaf online podia, maar ook voor het eerst vanuit de ‘Danstent’ op het Vrijthof – een interactief podium in het hart van de stad. Onder het motto Dans met mij worden met meer dan 100 activiteiten het publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van gerenommeerde gezelschappen tot de volgende generatie choreografen, van theater tot film en events voor een jong publiek – dit jaar ervaar je dans zoals nooit tevoren.

De Nederlandse Dansdagen 25 jaar: een nieuwe belevenis

Begonnen als een enkele avond in 1997, zijn de Nederlandse Dansdagen uitgegroeid tot een explosie van inspirerende creativiteit rondom de Nederlandse dans. Ronald Wintjens, directeur van het festival: “Na een pandemie van meer dan twee jaar kijken we ernaar uit om dit festival weer volop met elkaar te beleven. Meer dan ooit willen we het publiek weer letterlijk en figuurlijk in aanraking laten komen met deze bijzondere kunstvorm.” Speciaal voor deze editie wordt een unieke belevenis gecreëerd in de vorm van de Danstent op het Vrijthof waar het publiek wordt uitgenodigd dans op nieuwe manieren te ervaren. Het programma opent op vrijdag 30 september om 17.00 uur met het interactieve evenement Elemental Exchange van Gil Gomes Leal en zijn Amenti Theatre Company. De Danstent zal tot en met zondag 2 oktober aan een stuk door performances tonen en ook de mogelijkheid bieden om zelf te dansen middels workshops, feestavonden en een bijzondere dance battle georganiseerd door Open Your Mind en The Notorious IBE.

Nederlandse Dansdagen Gala

Vrijdagavond vindt vervolgens het bekende Nederlandse Dansdagen Gala plaats waar de belangrijkste dansprijzen van het land zullen worden uitgereikt. De nieuwe Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan het opkomend talent van de Nederlandse dans en met de prestigieuze Zwanen worden grensverleggende topprestaties gevierd. Deze feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud prijswinnaars, toonaangevende makers en verrassende gasten.

Meesters van de Nederlandse dans

Zoals ieder jaar presenteert de Nederlandse Dansdagen een divers programma van zowel bekende stukken als nieuwe creaties. Van de grote dansgezelschappen tot intieme producties van makers als Honey Eavis en Dalton Jansen en iconische stukken als het ballet Föld uit 1985 van Krisztina de Châtel - de klassieker uit het rijke oeuvre van de Nederlands-Hongaarse choreografe dat tijdens het festival voor een laatste keer te zien zal zijn.

Niet alleen de Dansdagen vieren een jubileum. Dit jaar staat het Nederlandse dansveld in het teken van een aantal bijzondere jubilarissen waaronder choreografen als Hans van Manen, Jiří Kylián en Ed Wubbe. Tijdens Meesterwerken op zaterdagavond 1 oktober brengen Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en Nederlands Dans Theater een ode aan deze ‘Meesters van de Nederlandse dans’. Meesterwerken is daarmee het enige moment waarop Nederlandse topgezelschappen gezamenlijk op één podium te bewonderen zijn. Naast offlineprogramma’s is er ook online genoeg dans te ervaren. Van dansfilms, exclusieve streamings van onder meer danstalenten Imre en Marne van Opstal tot premières van virtual residencies. Om inzicht te geven in het rijke on- en offline dansaanbod, neemt verslaggever en dansambassadeur Redouan Ait Chitt het publiek in ‘Op Pad met Redo’ dagelijks weer online mee langs de verschillende onderdelen en het festivalgevoel in de stad.

De Nederlandse Dansdagen kaartverkoop De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van vrijdag 30 september tot en met donderdag 6 oktober 2022. Kaarten voor een deel van het programma gaan op 19 mei in de voorverkoop. Het volledige programma wordt op 4 juli bekendgemaakt, waarna op 9 juli de verkoop van het gehele festivalprogramma start. Bestel kaarten via de website.