Nederlandse Dansdagen van start

Co(te)lette. Foto Maarten Vanden Abeele Vandaag beginnen in Maastricht de Nederlandse Dansdagen. Een weekend lang kun je het beste van de Nederlandse dans beleven. Het festival wordt geopend met de voorstellingen GAP van LeineRoebana en you Para Ӏ Diso van Emio Greco | PC.

Maar er is vanavond en dit weekend nog veel meer te doen in Maastricht. In het kader van BodyTalks kun je in etalages van winkels kunst- en dansfilms bekijken. Midden op het Vrijthof zal een groot opblaastheater staan, waar je elk half uur een duet van tien minuten tussen een oudere, ervaren danser en een beginnende danser kunt zien. Bij een van die duetten danst Amy Gale (63) met Sofie Konings (14).

Op zaterdag vindt het Gala van de Nederlandse Dans plaats. Dan worden ook de Zwanen uitgereikt, de dansprijzen voor de meest indrukwekkende prestatie en productie. Deze avond is al uitverkocht, net als enkele andere voorstellingen, zoals Insomnia van choreograaf Muhana Rasheed. Maar er blijft genoeg over wat nog wel te bezoeken is.

Zo kun je naar de voorstelling Hondsdagen van het RoTheater, een combinatie dans, zang en spel. Ook kun je naar de Keihard kijken en Polly & Morph van MEEKERS. Voor de afsluitende voorstelling van het festival, ZOUT van Conny Janssen Danst, zijn ook nog kaarten verkrijgbaar. Het is niet alleen de afsluiting van de Nederlandse Dansdagen, het is ook de laatste keer dat je ZOUT nog kunt zien.

Er is dit weeekend ook nog meer te zien naast deze dansvoorstellingen. Zo zijn in de etalage van de Bijenkorf dansfoto's te bekijken van voormalig danseres Antoinette Mooy. In Lumière Cinema kun je op meerdere momenten dansfilms bekijken. Diamond Dancers en Memory Lane vormen het voorprogramma voor The Co(te)lette Film. Wil je zelf de Dansdagen bezoeken? Kijk dan op de website en stel je eigen programma samen.