Nederlands kampioenschap garde- en showdanssport, dans, sport, wedstrijd

Nederlands kampioenschap garde- en showdanssport 2018

In de Udense evenementhal Markant verrijst op 21 en 22 april een heus danspodium voor de Nationale kampioenschappen garde- en showdanssport, georganiseerd door de Nederlandse Danssport Organisatie (NDO). Jong en oud strijden om diverse prijzen en de titel van Nationaal Kampioen garde- en showdanssport

Garde- en showdanssport

De garde- en showdanssport is dans met een sterk wedstrijdelement. De dans is te vinden in het continu bewegen van het lichaam op een vaststaand ritme en bewuste techniek. Flitsende choreografieën, strakke opstellingen en veel spektakel staan centraal. Het wedstrijdelement ligt in het gestructureerd organiseren van regionale, nationale en internationale toernooien door diverse danssportorganisaties, waardoor de nadruk wordt gelegd op de sportieve prestatie en een wedstrijdelement wordt gecreëerd.

Categorieën NK garde- en showdanssport

Er zijn diverse categorieën/klassen te onderscheiden tijdens het NK garde- en showdanssport. De miniorenklasse (4 -8 jaar), juniorenklasse (5 - 11 jaar), jeugdklasse (12 -15 jaar) en de hoofdklasse (vanaf 16 jaar).

Presentatoren NK garde- en showdanssport

Elk jaar wordt het NK garde- en showdanssport gepresenteerd door twee kenners uit de danssportbranche. Dit jaar zijn dit Saron van de Laar en Gertjan Hermes. Van de Laar heeft zelf veel gedanst en al menig toernooi gepresenteerd. Hermes heeft de nodige ervaring opgedaan tijdens Eurodance 2016 als presentator van dit evenement.

De Nederlandse Danssport Organisatie

NDO is een eigentijdse sportbond die zich actief inzet voor de verdere versterking en promotie van de garde- en showdanssport in al haar facetten. Als nationaal overkoepelend orgaan geeft de bond richting aan ontwikkelingen die in het belang zijn van de sport en de beoefenaars ervan. Dit doet zij in nauwe samenwerking met internationale partners, waaronder de Deutscher Verband für Garde- und Schautanzsport (DVG), European Federation of Dance Organisations (EFDO), Österreichischer Showdance Verband (ÖSDV) en de Belgische Danssport Organisatie (BDO).