Nederlands danstintje aan ballet van Diana Vishneva

Diana Vishneva. Foto www.kremlin.ru.Het Mariinsky Theater uit Sint Petersburg brengt samen met de Diana Vishneva Foundation en Ardani Artists Management de nieuwe voorstelling Dialogues. Vishneva, een van de beste prima ballerina's van deze tijd, danst drie balletten die de ontwikkeling van de dans in de 20e en 21e eeuw laten zien.

Een van de balletten die ze danst is Subject to Change, de choreografie die Paul Lightfoot en Sol Léon in 2003 maakten voor het Nederlands Dans Theater II. Deze voorstelling kreeg in seizoen 2003/2004 de Zwaan voor beste dansproductie.

Een ander ballet, Dialogue, heeft de Duits-Amerikaanse choreograaf John Neumeier speciaal Diana Vishneva gemaakt. Deze pas de deux, voor Vishneva en haar partner Thiago Bordin van het Hamburg Ballett, wordt het hoogtepunt van de avond.

De derde voorstelling is Errand into the Maze uit 1947 van de Amerikaanse choreografe Martha Graham. Dit ballet vertelt het verhaal van de legende van Ariadne en de Minotaurus. Vishneva zal dit ballet dansen samen met Ben Schultz van de Martha Graham Dance Company. 

De première van Diana Vishneva: Dialogues is op 22 oktober in het Mariinsky Theater. In maart 2012 zal het ballet ook in het New York City Center te zien zijn.