Nederlands Dans Theater naar Dance Inversion in Rusland

Stanislavsky en Nemirovich- Danchenko Musical Theatre. Foto NVOHet Nederlands Dans Theater II sluit in december in Rusland het festival Dance Inversion 2011 af. Ze doen dit onder andere met de ritmische en dynamische voorstelling CACTI. Bijzonder op het festival is ook de premìere van Kings of the Dance: Opus 3 van Ardani Artists. 

Het Moskouse festival Dance Inversion vindt plaats in het Stanislavsky en Nemirovich- Danchenko Musical Theatre. Vanaf 29 september tot 13 december zijn er voorstellingen te zien van verschillende buitenlandse en Russische dansgezelschappen. Het festival ontstond in 2003 vanuit het festival voor Amerikaanse contemporary dans en Europese contemporary dans.

De laatste drie dagen van het festival staat het Nederland Dans Theater II in het theater met drie balletten. Een van de balletten is CACTI. Deze voorstelling is momenteel nog in de Nederlandse theaters te zien. De andere twee balletten die in Moskou gedanst zullen worden zijn Gods and Dogs van Jiří Kylián en Masculine / Feminine van Lukáš Timulak.

Tijdens Dance Inversion 2011 zijn er een aantal hoogtepunten, waaronder Kings of the Dance: Opus 3. Deze voorstelling beleeft in Moskou zijn wereldpremière. Voor Kings of the Dance selecteerde Ardani Artists Management de zeven beste dansers ter wereld. De dansers dansen acht balletten van verschillende choreografen.

Ook het nieuwe ballet Dialogues met Diana Vishneva zal te zien zijn. De Russische prima ballerina danst drie balletten, waaronder Subject to Change van Paul Lightfoot en Sol Léon, huischoreografen van het Nederlands Dans Theater. Een ander ballet is speciaal voor Vishneva gemaakt door de Duits-Amerikaanse choreograaf John Neumeier.

Het festival werd 29 september geopend door het Franse gezelschap Compagnie Montalvo-Hervieu. Zij bracht het ballet Orphee, geïnspireerd op de mythe van Orpheus die een queeste naar de onderwereld ondernam om zijn vrouw Eurydice te redden. De voorstelling is een combinatie van moderne dans, hiphop, Afrikaanse zang en multimedia.