Nederlands Dans Theater danst oud en nieuw werk tijdens Cacti

Cacti. Beeld Youtube NDTOp 27 oktober gaat de nieuwe voorstelling Cacti in première van het Nederlands Dans Theater 2. Er staat een gevarieerde voorstelling op het programma. De jonge dansers zullen drie balletten dansen, waaronder CACTI, het ballet dat vorig jaar genomineerd was voor de Zwaan voor beste dansproductie.

CACTI is een ballet vol ritme en dynamiek van de jonge Zweedse choreograaf Alexander Ekman. Het Nederlands Dans Theater 2 danste dit ballet in 2010 voor het eerst en zij hebben dit ook gedanst voor koningin Beatrix en Koning Harald V van Noorwegen. De muziek is gecomponeerd door Holland Symfonia en ook dit jaar zal het symfonieorkest live de muziek verzorgen.

Een ander ballet tijdens de voorstelling is het historische Lieder eines fahrenden Gesellen van Jiří Kylián uit 1982. De Tsjechische choreograaf liet zich inspireren door de gelijknamige muziek van de negentiende-eeuwse componist Gustav Mahler. Dit ballet bestaat uit vijf duetten, die in elkaar overgaan.

Tijdens Cacti zal het ballet Fine Line van de Zwitser Ken Ossola voor het eerst opgevoerd worden. Deze choreografie is voor het Nederlands Dans Theater het debuut van de choreograaf die meer dan twintig jaar geleden zelf zijn danscarrière daar begon.

Vanaf 27 oktober zal Cacti in het Lucent Danstheater Den Haag te zien zijn en daarna ook in verschillende andere steden. Half december zal het Nederlands Dans Theater 2 met het ballet CACTI naar Rusland gaan.