Foto via Pexels

Nederland telt steeds meer gespecialiseerde dansscholen: aantal dansscholen is afgelopen 5 jaar flink gegroeid

Het aantal dansscholen dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel groeit. Over de afgelopen vijf jaar is het aantal met maar liefst 35 procent toegenomen, van 2544 naar 3443. In Flevoland is de grootste toename is te zien in Flevoland, waar het aantal dansscholen in vijf jaar tijd met 51%, van 61 naar 92 scholen is gegroeid. Inmiddels zijn er in Noord-Holland nu 809 scholen te vinden waar je danslessen kunt volgen. In 2019 waren dat er nog 569 (een stijging van 42%). Dit blijkt uit cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).

Meer specialisme

Danser, choreograaf en eigenaar van XOXO Dance Company in Zwolle Xoë Sorée richtte in 2016 haar dansschool op, als negentienjarige. Dat het aantal dansscholen toeneemt, verbaast haar niet: “De laatste jaren zijn dansscholen zich gaan specialiseren. Voorheen kon je naar een dansschool voor een aantal disciplines, tegenwoordig zijn er steeds meer, vaak wat kleinere, scholen waar je je kunt bekwamen in één dansstijl.” Zelf is Xoë met XOXO Company gespecialiseerd in urban dans.

Meer opleidingen

Bart Wesseling van de Vereniging Dansondernemers Nederland is het eens met de conclusie van Xoë. “Er zijn inderdaad veel dansstijlen bij gekomen. Vroeger was stijldansen de enige partner-dansstijl, tegenwoordig kun je ook onder andere salsa, kizomba, lindy hop en de Argentijnse tango dansen. De laatste jaren zit het stijldansen overigens wel weer in de lift.” Volgens Bart is de groei van het aantal dansscholen tevens te verklaren doordat meer jonge mensen een eigen dansschool beginnen. “Zij hebben de dansopleiding afgerond of hebben zelf op hoog niveau gedanst. Ze werken als zzp'er bij verschillende dansscholen of starten zelf een dansschool. Daarnaast zijn er meer opleidingen tot dansinstructeur of dansdocent bijgekomen.”

Dansen zonder schaamte

De afgelopen jaren is dans steeds populairder geworden. Volgens Xoë speelt social media hierin een grote rol. “Platforms zoals Youtube en TikTok inspireren en motiveren om te gaan dansen. Je hoeft je nergens meer voor te schamen. De drempel om vrij te bewegen op de dansvloer is, mede door alle online video’s, verlaagd.” De ondernemer gelooft heilig in het laten groeien van de dansgemeenschap in haar stad. Ze werkt onder andere samen met de Stichting Meedoen Zwolle. Zo heeft zij het meermaals voor elkaar gekregen om kinderen uit minder bedeelde gezinnen te laten schitteren op diverse (internationale) podia.

Internationale Dag van de Dans

Aankomende 29 april is het de Internationale Dag van de Dans. De International Dance Council (Counseil International de la Danse/CID) heeft deze dag in 1982 in het leven geroepen. Overal ter wereld laten (semi-)professionele dansers en amateurdansers hun kunsten zien om zo meer mensen geïnteresseerd te krijgen in deze sport. De datum van 29 april is symbolisch, want dat is de geboortedag van Jean-Georges Noverre (1727-1810), een Franse balletmeester en grondlegger van modern ballet.