NDT stopt tijdelijk met choreografieën van Jiří Kylián

NDT stopt tijdelijk met choreografieën van Jiří Kylián Het Nederlands Dans Theater begint seizoen 2013/2014 nog met het programma An evening with Jiří Kylián, maar na dit seizoen zal het gezelschap uit Den Haag drie jaar lang geen werk meer opvoeren van choreograaf Jiří Kylián. Dat schreef de Volkskrant vrijdag.

Jiří Kylián was van 1975 tot en met 1999 artistiek leider bij het Nederlands Dans Theater en bleef daarna nog tot 2009 aan als huischoreograaf. Tot op heden danste het Nederlands Dans Theater dan ook regelmatig stukken uit het oeuvre van Kylián,  maar op verzoek van de choreograaf zelf komt er tot 2017 geen enkel werk van hem op het programma van het gezelschap te staan.

Kylián is van mening dat het Nederlands Dans Theater zich meer moet vernieuwen en los moet komen van het Kylián-imago. Daarvoor moet artistiek leider en choreograaf Paul Lightfoot de vrijheid krijgen, aldus Kylián. Hij benadrukt dat er geen sprake is van onenigheid en dat hij het gezelschap enkel wil uitdagen om de eigen visie verder te ontwikkelen. Lightfoot geeft aan waardering te hebben voor de beslissing van Kylián.

Jiří Kylián

De van oorsprong Tsjechische Kylián (1947) begon toen hij negen was met dansen aan de School van het Nationale Ballet in Praag en werd vervolgens aangenomen aan het Praags Conservatorium. In 1967 verliet hij Praag om naar de Royal Ballet School in Londen te gaan. Vervolgens debuteerde hij als choreograaf bij het Stuttgart Ballett en maakte hij drie balletten voor het Nederlands Dans Theater. In 1975 werd Kylián (samen met Hans Knill) artistiek leider van het gezelschap en onder zijn leiding groeide het Nederlands Dans Theater uit tot één van de beste moderne dansgezelschappen van de wereld. Behalve voor het Nederlands Dans Theater maakte Kylián ook werken voor de Opéra van Prijs, het Bayerisches Staatsballett in München en het Tokyo Ballet.

Bronnen: de Volkskrant, Nederlands Dagblad en Nederlands Dans Theater

Foto van Jiří Kylián: Serge Ligtenberg.