Nationale Ballet presenteert Nederlandse top in Dutch Doubles

Het Nationale Ballet. Dutch Doubles.Woensdag 16 april gaat Dutch Doubles van Het Nationale Ballet in première in het Muziektheater in Amsterdam. Dutch Doubles bestaat uit vier wereldpremières waarvoor in Nederland woonachtige choreografen samenwerkten met wereldberoemde Nederlandse kunstenaars: harpist Remy van Kesteren, modeontwerpers Viktor&Rolf, fotografe Rineke Dijkstra en beeldend kunstenaar Krijn de Koning. Dutch Doubles is tot en met woensdag 7 mei 2014 te zien.

Hans van Manen en Remy van Kesteren

Hans van Manen, 81 jaar en nog steeds aan de top, tekent voor de eerste première. De vaste choreograaf van Het Nationale Ballet werkt samen met harpist Remy van Kesteren. De 23-jarige Van Kesteren wordt gerekend tot de internationale wereldtop van harptalenten. Zo won hij in 2013 de Grachtenfestivalprijs en de USA International Harp Competition.

Jorma Elo en Viktor & Rolf

Nieuw bij Het Nationale Ballet is Jorma Elo, voormalig topdanser van het Nederlands Dans Theater en tegenwoordig wereldwijd een van de meest gevraagde choreografen, onder meer bij het New York City Ballet, American Ballet Theatre en Bolsjoi Ballet. Voor Elo’s eerste Nederlandse creatie sinds jaren ontwerpt het meest eigenzinnige modeduo van ons land, Viktor&Rolf, de kostuums en – voor het eerst in hun carrière – ook de decors.

Ton Simons en Rineke Dijkstra

Ton Simons is met zijn heldere, muzikale bewegingsconstructies een van de meest interessante Nederlandse choreografen. Voor Romance laat hij zich inspireren door topfotografe Rineke Dijkstra. In het New Yorkse Guggenheim was in 2012 nog een overzichtstentoonstelling te zien van haar portretten die ontdaan van alle tierelantijnen een wereld aan verborgen gevoel blootleggen.

Juanjo Arqués en Krijn de Koning

De jongste choreograaf in Dutch Doubles is de rijzende ster Juanjo Arqués, voormalig danser bij Het Nationale Ballet. In Roulette gaat hij de confrontatie aan met een van de belangrijkste beeldend kunstenaars van dit moment: Krijn de Koning, bekend om zijn abstracte architectonische sculpturen waarbij kleur een essentiële rol speelt.

Behind the Scenes

Neem een kijkje achter de schermen bij Dutch Doubles:

Meer inspiratie