Na 200 jaar gekleurde spitzen zwarte bronzen

Na 200 jaar gekleurde spitzen op de markt

Heb je een getinte huid en doe je aan ballet? Goed nieuws! Na 200 jaar komen er eindelijk gekleurde spitzen op de markt. In samenwerking met het dansgezelschap Ballet Black zijn er nu spitzen ontworpen in de kleuren zwart en brons. De Britse balletschoenenfabrikant Freed of London heeft hier werk van gemaakt. Naast Gaynor Minden https://dancer.com/ is dit het tweede bedrijf wereldwijd die meerdere kleuren spitzen en balletschoenen produceert.

Geen foundation meer nodig

Veel ballet dansers die een donkere huid hebben, hebben het wel eens gedaan: je balletschoenen of spitzen voorzien van een laag foundation, zodat de lichtroze spitzen niet zo scherp afsteken tegen een donkere huid.

Voor ballerina Cira Robinson van Ballet Black werd dit een ritueel, zegt de ballerina in een interview met de New York Times.

“Elke week gingen er wel 5 tubes foundation doorheen”, zegt Robinson. “Om een paar spitzen te bedekken met een goede laag  foundation was ik wel een uur bezig.”

Tweede Solist van The Royal Ballet Eric Underwood had het zelfde probleem. Toen hij deze zomer op tournee was in Italië en er geen andere keuze was dan tussen roze en beige ballet schoenen, was hij deze worsteling zat, zo vertelt hij aan BBC News. “Voordat ik het podium op ging, moest ik mijn schoenen ‘pancacken’ .” De danser bedekt zijn schoenen met een laag foundation. “Dit is een smerig werkje,” zegt Underwood. Hierdoor gebruikte Underwood één paar balletschoenen voor vier dagen, waar andere ballet dansers elke dag of bij elk optreden een nieuw paar gebruikten.

Gekleurde balletschoenen niet welkom

Toch is er ook veel kritiek op de gekleurde variant van de balletschoenen. Zo kreeg Underwood een reactie op zijn instagram post, waarin hij zijn frustratie deelde, van een Russisch balletgezelschap. Hierin schreef het balletgezelschap dat ze donkere balletschoenen niet vonden passen in de balletwereld.

Onderdeel van de danswereld

De Afrikaanse en Aziatische balletdansers van Ballet Black zijn er heel lovend over. Zo ook Junior Artist Marie Astrid Mence: "Je krijgt het gevoel dat je onderdeel bent van de danswereld en je krijgt het gevoel dat niks meer onmogelijk is."

De spitzen en balletschoenen zien nu verkrijgbaar op de website van Freed of London.

Meer inspiratie