MUSH-ROOM van Grace Ellen Barkey in Amsterdam

MUSH-ROOM van Grace Ellen Barkey in AmsterdamVrijdag 24 mei is de voorstelling MUSH-ROOM van Grace Ellen Barkey & Needcompany exclusief te zien in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Neem een duik in een psychedelische wereld, waarin je hallucineert zonder ook maar één paddenstoel te hoeven eten.

MUSH-ROOM is een explosie van kleurrijke beelden met absurde figuren, dierlijke menswezens en levende schilderijen. Je komt terecht in een niet-logische en niet-bestaande wereld waarbij je gedwongen wordt om je verbeelding te laten spreken. “Unbind your mind” zoals Barkey zegt.  

Grace Ellen Barkey creëert voorstellingen waarin de elementen dans, beeld, tekst en muziek op een gelijkwaardige manier noodzakelijk zijn. In haar werk is de steeds wederkerende samenwerking met kostuum- en decorontwerpster Lot Lemm dan ook zeer belangrijk en dit leidde in 2004 zelfs tot de oprichting van Lemm&Barkey. Zij stellen het beeldende aspect van de voorstelling voorop en laten hierbij verschillende materialen samenkomen. Voor deze voorstelling ontwierpen Lemm&Barkey papieren paddenstoelen die niet staan maar omgekeerd hangen.

The Residents

Ook muziek heeft een belangrijke plaats in de voorstellingen van Barkey. Waar eerder al de muziek van John Cage en Sonic Youth een centrale plaats kreeg in voorstellingen van Barkey is ze nu een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse band The Residents. De cultgroep schreef speciaal een soundtrack voor de voorstelling. The Residents bestaan al meer dan veertig jaar en ze maken muziek over muziek. Hun werk wordt bestempeld als avant-garde performance art. Door middel van kostuums hebben de bandleden jarenlang hun identiteit verborgen gehouden, maar onlangs maakten ze zich bekend als Randy, Chuck en Bob.

Kijk voor meer informatie over de voorstelling of om kaarten te bestellen op de website van de Brakke Grond.

Foto: Phile Deprez