Multimediavoorstelling Lithium van Andrea Božić

Nieuwe voorstelling Lithium van Andrea BožićChoreograaf Andrea Božić heeft een interdisciplinaire dansvoorstelling gemaakt rondom de stemmingen ‘mania’, ‘melancholia’ en de combinatie van beide tegenpolen: ‘melanchomania’. Volgens Božić zijn ‘mania’ en ‘melancholia’ kenmerkend voor onze huidige samenleving. De titel Lithium komt van het chemische element dat gebruikt wordt voor de productie van batterijen. Tevens is het een veelgebruikte medicatie bij stemmingsstoornissen.

In Lithium zijn vijf dansers van ICKamsterdam, een componist, een beeldend kunstenaar en een lichtontwerper te zien als de polen van een batterij: ze blijven ook op afstand verbonden met elkaar. De voorstelling is als een levend organisme dat voortdurend transformeert; de ruimte en sfeer zijn steeds anders door de stroming van energie.

Andrea Božić

Lithium is een coproductie van ICKamsterdam en Frascati Producties. Božić werkt sinds 2003 bij Frascati en was van 2009 tot 2012 ‘artist in residence’ bij ICKamsterdam, het kunstencentrum van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Sinds 2010 wordt het werk van Božić gecoproduceerd door beide instellingen.

In de podiumkunsten wordt Andrea Božić gezien als een pionier in interdisciplinair werken en het gebruik van interactieve technologie. Sinds 2005 werkt Božić vaak samen met geluidontwerper Robert Pravda en beeldend kunstenaar Julia Willms. In 2009 hebben ze samen hun eigen platform opgericht: Stichting Tilt. In maart 2013 ging de eerste voorstelling Intergalactic van Tilt in première. Beiden waren ook betrokken bij het creëren van Lithium.

Waar & wanneer

Lithium is te zien van 16 t/m 18 april in Theater Kikker in Utrecht, op 23 en 24 april in Frascati in Amsterdam, op 26 april in het Chassé Theater in Breda en op 27 april in Korzo in Den Haag. Op 18 april is in Utrecht naast de voorstelling ook de video-installatie In the Movies (2012) van Julia Willms te zien. In Breda is er een interview tussen Andrea Božić en Jack Timmermans van Theatergroep De Stilte gepland.

Foto: Anna van Kooj