Mogelijke afschaffing vak CKV bij havo en vwo

Leerlingen van het voortgezet onderwijs worden op verschillende manieren geconfronteerd met en gestimuleerd door kunstzinnige en culturele vakken. Eén van de vakken die daarbij een grote rol speelt, is Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Demissionair ministers Van Bijsterveldt en Verhagen hebben nu echter een wetsvoorstel ingediend om CKV als verplicht vak bij de bovenbouw van het havo en vwo af te schaffen, vanaf het schooljaar 2014-2015.

CKV

Het vak CKV zorgt ervoor dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs kennismaken met een breed scala aan kunstdisciplines en culturen. Niet alleen door lessen op school, maar ook door middel van uitstapjes naar theaters en musea kunnen zij hun kennis verbreden en zich laten inspireren door kunst. Het CKV programma bestaat onder meer uit het deelnemen aan diverse soorten workshops en het bezoeken van (dans)voorstellingen. Het wetsvoorstel van Van Bijsterveldt en Verhagen kan hier verandering in aanbrengen.

Het doel van het wetsvoorstel is dat scholen zelf meer verantwoordelijkheid krijgen over de kunstzinnige en culturele vorming. De ministers vinden om die reden dat CKV geen verplicht examenvak meer moet zijn. Zo willen ze dat er bij de bovenbouw van het havo en vwo meer aandacht besteed kan worden aan kernvakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Ondanks de afschaffing van CKV als verplicht vak, zijn de ministers wel van mening dat kunstzinnige en culturele vorming een verplicht onderdeel van het voortgezet onderwijs moet blijven. Middelbare scholen zouden door het wetsvoorstel een meer persoonlijke draai aan het kunstzinnige lesaanbod kunnen geven, in vergelijking met het huidige verplichte vak CKV.

Voor meer informatie, bekijk hier het wetsvoorstel