Foto Alicia Clarke

Moderne urban-dans op het ijs

Van 23 t/m 27 januari is de Europese schaatsnatie Nederland aan de beurt om kennis te maken met Vertical Influences, een betoverend dansfenomeen op ijs. Geen betere plek dan het ijshockeyrink bij De Uithof voor de Nederlandse première van Vertical Influences door Le Patin Libre uit Canada. Een samenwerking in samenwerking van Holland Dance Festival met De Uithof.

Schaatsdanskunst 

‘Cutting edge ice dance performance’, noemen de voormalige top kunstschaatsers hun voorstelling. Geen gelikte ‘Holiday On Ice’ show, maar vrij schaatsen en dus verre van alle stereotypen rond het kunstschaatsen. De schaatsdanskunst gezuiverd van alle poespas en tierelantijnen en teruggebracht naar de essentie: de glijtechniek. Het effect is krachtig, virtuoos en magisch.

Vertical Influences bestaat uit twee delen

In het eerste deel zit het publiek op de tribune van de ijsbaan op afstand en met overzicht op het geheel. In het tweede deel verplaatst het publiek naar het ijs en zit midden in de voorstelling. De dynamiek van de dans op het ijs komt letterlijk en figuurlijk heel dichtbij. De glijtechniek wordt voelbaar en het enerverende samenspel van de dansers kruipt onder de huid van het publiek.

Holland Dance Festival: een begrip in dansstad Den Haag

Holland Dance Festival is het grootste internationale dansfestival van Nederland, dat sinds 1987 tweejaarlijks wordt gehouden. Het festival haalt de allergrootste choreografen en dansers van deze tijd ervoor naar dansstad Den Haag.

Variatie, originaliteit en kwaliteit zijn leidend voor de programmering, waarmee het publiek een mooie staalkaart wordt geboden van wat er op dansgebied wereldwijd te beleven valt. Daarbij wordt continu gezocht naar dans die erbovenuit springt omdat hij vernieuwend en/of excellent is; dans die bezoekers ademloos achterlaat, hen ontroert, nieuwe energie geeft of hun niet eerder in Nederland vertoond werk laat zien. Dit alles geldt zeker voor het bijzondere festivalproject Vertical Influences door Le Patin Libre.

Klik hier voor het volledige Holland Dance Festival programma.