Mode en dans tijdens Fashionclash en Nederlandse Dansdagen

Mode en dans tijdens Fashionclash en Nederlandse Dansdagen Fashionclash en de Nederlandse Dansdagen bieden dit jaar jonge modeontwerpers en choreografen een platform om de schoonheid die zij creëren te tonen. Met een tweetal bijzondere projecten, Distinguished Dreams en (OLD)Fashion(ed), waarin tien choreografen en tien modeontwerpers samenwerken, worden dans en mode op een nieuwe wijze gepresenteerd aan het publiek.

Studenten maken choreografie

Voor Distinguished Dreams maken tien jonge choreografen en modeontwerpers in duo's een werk met studenten van de vooropleidingen dans Maastricht en Venlo. De gecreëerde werken wijken qua lengte en vorm af van het traditionele format waarin de choreografen en modeontwerpers normaal gewend zijn hun werk te presenteren.

Voor de choreograaf zal de kleding bepalend zijn voor de manier van bewegen en voor de ontwerper kan de beweging uitgangspunt zijn bij het kledingontwerp. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor de makers. Ons lichaam, en de manier waarop we ons letterlijk en figuurlijk verhullen en onthullen, staan centraal.

Choreografen en modeontwerpers

De koppels die samen een nieuw werk creëren zijn choreograaf Jasper van Luijk en mode ontwerper Jivika Biervliet, choreograaf Cecilia Moisio en mode ontwerper Sara Vrugt, choreograaf Loïc Perela en het modelabel the fORS, choreograaf Melissa Ellberger en mode ontwerper Mieke Kockelkorn en choreograaf Katja Heitmann en mode ontwerper Annemarije van Harten.

De werken beleven hun première op vrijdag 16 mei in de ECI Cultuurfabriek in Roermond voor een select publiek en zijn voor een breed publiek te zien tijdens Fashionclash Festival (12 t/m 15 juni) en tijdens de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 3, 4 en 5 oktober 2014.

Oudere dansers in (OLD)Fashion(ed)

In het project (OLD)Fashion(ed) ontwerpen een vijftal duo’s van gepensioneerde ambachtslieden en jonge modeontwerpers een collectie kleding en bijbehorende accessoires. De collecties die voortkomen uit deze samenwerking worden getoond tijdens Fashionclash Festival (juni 2014) en Festival de Nederlandse Dansdagen (oktober 2014), gedragen door modellen van 65 jaar en ouder, in dansante shows gemaakt door verschillende choreografen zoals Andrea Leine, Dario Tortorelli, Joost Vrouenraets en Ronald Wintjens.

Het project sluit af met een bijzondere expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht, waarin naast de kostuums en films van de shows, de verhalen van de ambachtslieden en de betrokken oudere dansers, een prominente plek krijgen. (OLD)Fashion(ed) is geïnspireerd door het meerjarige Europese project Act Your Age, waarin Festival de Nederlandse Dansdagen vanuit de (dans)kunst de dominante beelden over ouderen bevraagt en aanvult.

Festival de Nederlandse Dansdagen 

Festival de Nederlandse Dansdagen is een landelijk dansfestival dat jaarlijks in het eerste weekend van oktober de Nederlandse dans aan een groot publiek toont. Van urban dance, klassiek ballet tot moderne dans, toonaangevende dansgezelschappen en jonge spraakmakende choreografen van Nederlandse bodem tonen bijzondere en opvallende voorstellingen. In 2014 vindt de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats op 3, 4 en 5 oktober.

Fashionclash

Fashionclash verbindt talent, verschillende kunstdisciplines, culturen en publiek door middel van mode. Het is een internationaal en interdisciplinair platform dat zich richt op een nieuwe generatie modeontwerpers. In 20014 vindt de zesde editie van FASHIONCLASH Festival plaats op 12 – 15 juni in Maastricht.