Foto: Danielle van den Berg

Minister van Engelshoven op bezoek bij Maaspodium Rotterdam

Tijdens de coronacrisis is de cultuursector hard geraakt, dat weet ook verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bracht daarom op maandagochtend een werkbezoek aan het Maaspodium in Rotterdam waar ze een digitale theaterles bijwoonde. 


Cultuureducatie

De minister sprak eerst met de directie van Maas theater en dans over de actuele situatie, over de zorgen die er leven, de gevolgen van de coronamaatregelen en over de initiatieven die wél mogelijk zijn. In het bijzonder werd er ingegaan op de initiatieven van Maas rondom cultuureducatie. Sinds de sluiting van de theaters, is Maas doorgegaan met digitale theaterlessen op de Emmausschool in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit. CMK is een subsidieregeling om cultuureducatie te verankeren in het basisonderwijs. Van Engelshoven nam deel aan zo’n digitale theaterles onder leiding van docent Margriet Brosens en twee acteurs. 

Acteur ook contactberoep?

De minister bracht ook nieuws over de coronamaatregelen op de speelvloer. “We onderzoeken, en daar is wel een tijdje voor nodig, of acteur ook een contactberoep kan zijn. Er zullen dan allerlei restricties aan worden verbonden.”

Ze benadrukte het belang van een fysieke ervaring in een theaterzaal voor het publiek: “Er gebeurt heel veel online. Gezelschappen geven aan dat dat mooi is, zo houdt je contact. Maar mensen gaan bijna nog meer naar die zaal verlangen. In je eentje kijken is iets anders dan met ander publiek, zo’n zaal doet ook wat met je. Ik hoop dat mensen dat nu nog meer waarderen.”

 Danielle van den Berg

Meer inspiratie